National

ALERTA in Retezat si Parang. ATENTIE, VIPERE!

Publicat: 13 aug. 2014
1
Salvamontistii din judetul Hunedoara atrag atentia asupra prezentei viperelor in masivele Retezat si Parang, precizand, totodata, ca acestea nu ataca omul decat daca sunt provocate sau turistii calca accidental pe ele.
In aceasta vara, un barbat a fost muscat de o vipera in apropierea cabanei Pietrele, din Retezat, dar victima a scapat fara complicatii.
„In 99% din situatii, muscaturile de vipera sunt cauzate de curiozitatea umana. Vipera nu ataca, ea doreste sa se apere. De aceea, turistii trebuie sa fie atenti pe unde calca, sa aiba un bat cu care sa loveasca tufisurile si sa fie incaltati cu ghete de munte” a declarat miercuri seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, potrivit Agerpres.
Citeste si: Un cioban a fost desfigurat de URS!
O crestere a populatiei de vipere a fost observata in zona Rosiile, sub varful Parangul Mare, la circa 2.000 de metri altitudine, insa turistii le vad mai putin pentru ca reptilele nu stau pe potecile traseelor de munte.
„Viperele sunt prezente in toate zonele montane, insa in ultima perioada s-au inmultit in zona Rosiile. Saptamana trecuta, o vipera a muscat o oaie in aceasta zona, dar alte cazuri de muscaturi nu au fost semnalate in Parang”, a mentionat seful Salvamont Petrosani, Dumitru Barlida.
In cazul unor muscaturi de serpi, victimele sau cei care le insotesc sunt sfatuiti sa sune la numarul de urgenta 112 pentru a primi indicatiile necesare, preluate de echipajele de prim-ajutor si transportate la spital.
Citeste si:Ce a patit o femei muscata de un sarpe in urma cu 50 de ani! Abia acum a descoperit ce i-a facut sarpele
 
Adauga un comentariu