Eveniment-Social

Alerta in tot judetul. Un mare pericol ii paste pe ieseni. Dezastrul este la un pas sa se produca

Publicat: 26 iul. 2018
1

@ O noua alerta de inundatii a fost emisa pentru mai multe cursuri de apa ce cuprind si judetul Iasi @ Mai multe cursuri de apa din judetul Iasi risca sa iasa din matca in urma precipitatiilor abundente @ Autoritatile au intrat in alerta si au trecut la luarea unor masuri pentru a se evita un dezastru de proportii

Mii de ieseni se afla din nou sub cosmarul inundatiilor. Hidrologii au emis pentru judetul Iasi o noua avertizare meteo cod portocaliu de inundatii, pe râurile Bârlad si Siret, pâna astazi, 27 iulie, avertizare care se va transforma pana sambata in cod galben.

De altfel, Iasul se afla sub un cod de precipitatii abundente pana duminica, 28 iulie. Situatia aparuta pe cele doua bazine hidrografice a facut ca autoritatile judetene sa intre in alerta pentru a nu mai fi prinse nepregatite.

"Conform prognozelor existente, instabilitatea atmosferica va dura pâna la începutul lunii august, fiind de asteptat ca avertizarile meteorologice si hidrologice existente sa fie prelungite. Deja s-a înregistrat un nivel ridicat al precipitatiilor pe arii extinse din judet, în comuna Victoria ele ajungând la 67 litri/mp, iar câteva comune din judet au raportat producerea unor pagube, îndeosebi din cauza scurgerilor de pe versanti", a anuntat prefectul Marian Serbescu.

Pe langa localitatea Victoria, au mai fost raportate pagube si in zona localitatilor Alexandru Ioan Cuza, dar si Holboca. Probleme au mai fost si la Targu Frumos, Siretel, Oteleni, Costesti, Cucuteni, Motca, Ciortesti, Dolhesti sau Ciurea.

"Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a întrunit în aceasta dimineata pentru discutarea masurilor necesare, pentru a limita efectele intemperiilor. Se efectueaza manevre de pregolire a acumularilor de pe raza judetului, chiar daca la aceasta ora nivelul apei se afla sub nivelul normal de retentie. Primarii din judet au fost convocati la sediul Institutiei Prefectului, ei urmând sa fie informati si asupra masurilor care trebuie luate la nivel local si a modalitatilor de comunicare în timp real a evolutiei fenomenelor hidrometeorologice, din localitatile pe care le conduc", a mai adaugat prefectul judetului.

Citeste si: Barajul care protejeaza municipiul Iasi de inundatii, in pericol! Autoritatile au intrat in alerta

Pericol in bazinele hidrografice

In plus, si echipele Administratiei Bazinale de Apa Prut – Bârlad au trecut la monitorizarea cursurilor de apa si acumularile din spatiul hidrografic Prut – Bârlad.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a instituit cod portocaliu si galben de inundatii pe cursurile de apa din spatiul hidrografic Prut – Bârlad. Codul hidrologic portocaliu este instituit pe cursurile de apa Jijia si Sitna (judetul Botosani), Bahlui (judetul Iasi), Bârlad si afluenti (judetul Vaslui si Galati), iar codul galben de inundatii pe râurile Jijia (judetul Iasi), Bârlad, pe sectorul mijlociu, si inferior (judetul Vaslui si Galati) si Siret (judetul Galati).

Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanti, torenti si pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de aparare.

"Pâna la aceasta ora (ieri – n.r.) nu s-au înregistrat depasiri ale marimilor de aparare pe cursurile de apa sau în acumulari, exceptie facând pe râul Prut, la statia hidrometrica Oroftiana, unde nivelul maxim a depasit cota de inundatii. Lucrarile hidrotehnice aflate în administrarea A.B.A Prut – Bârlad se comporta în conditii de siguranta, respectându-se prevederile Regulamentelor de exploatare ape mari. În situatia receptionarii unor avertizari hidrologice sau meteorologice imediate se va asigura diseminarea prioritara a acestora si vor fi solicitate date din teren de la personalul propriu sau de la autoritatile locale si ISU", au aratat reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Prut – Barlad.

Adauga un comentariu