Stiri

Alerta sociala! Orice proprietar de locuinta risca amenda

Publicat: 17 sept. 2019

Patru din cinci romani nu isi asigura locuintele impotriva dezastrelor naturale. Aceasta desi exista o lege, din 2008, ce obliga la asigurarea obligatorie a locuintelor fata de dezastrele naturale, populatia nu se inghesuie sa isi asigure locuintele.

Statisticile publicate de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor arata ca au fost asigurate impotriva dezastrelor numai 18,92% dintre locuintele din Romania. Datele de pe site-ul acestei institutii au fost actualizate la 31 iulie 2019.

Dezastrele naturale pentru care se incheie asigurarea obligatorie a locuintelor sunt: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Persoanele care incheie polita de asigurare impotriva dezastrelor (PAD) platesc anual echivalentul a 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialele din care sunt construite locuintele.

Valoarea despagubirilor este de 10.000 de euro, pentru cei cu case de chirpici sau alte materiale usoare (care au platit polite de 10 euro pe an). In caz de producere a dezastrelor, cei care au case din caramida, BCA sau alte astfel de materiale primesc de la firma de asigurari cu care incheie polita echivalentul a 20.000 de euro.

Numai 12,77% din locuintele din Dolj, asigurate obligatoriu

Spe exemplu, potrivit statisticilor de pe site-ul PAID, in Dolj sunt asigurate obligatoriu 36.623 de locuinte. Ceea ce reprezinta un „grad de cuprindere in asigurare“ de doar 12,77%, arata ziarul oletenesc Gazeta de Sud. Daunele platite in Dolj in 2019 au fost de 4.912 lei, ceea ce inseamna ca nu s-au produs daune insemnate in judet, cauzate de dezastre naturale, anul acesta.

Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, republicata, prevede ca amenzile pentru neasigurarea locuintei sunt de la 100 la 500 de lei. Dar nici locuintele nu sunt asigurate in procent covarsitor, nici amenzi nu sunt aplicate.

Conform legii, responsabili cu aplicarea amenzilor proprietarilor care nu isi asigura locuintele impotriva dezastrelor sunt primarii. Dar, in general, majoritatea edililor-sefi nu aplica amenzi.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit