Cultural

Alexandr Lukașenko anunță „un nou front” la granița cu Ucraina. Președintele din Belarus, reacție de ultim moment

Publicat: 27 mai 2022
Aleksandr Lukasenko zambeste larg
Președintele Belarusului cere constant armatei sale să tragă concluzii după luptele care se dau în Ucraina

Președintele din Belarus, Alexandr Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a ordonat crearea unui nou comandament militar pentru sudul țării, la granița cu Ucraina, relatează agenția de stat Belta. Acesta i-a cerut joi ministrului apărării de la Minsk să învețe din invazia Rusiei în Ucraina pentru dezvoltarea și echiparea militarilor din Belarus.

Lukașenko cere constant armatei sale să tragă concluzii după luptele care se dau în Ucraina .

„Operațiunea militară a Federației Ruse în Ucraina ne-a învățat multe”, a spus Lukașenko.  Belarusul, principalul aliat al Rusiei și la granița cu Ucraina, a fost folosit de Moscova pentru a-și lansa ofensiva.

Belarus anunță „un nou front” în sudul țării

Armata ucraineană a spus joi că Rusia mută rachete Iskander la Brest, în Belarus, iar acestea ar putea fi folosite pentru a ținti vestul Ucrainei, potrivit Hotnews.ro.

Alexandr Lukașenko vrea să fabrice sistemul mobil de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander până la sfârșitul anului.

Lukașenko a fost citat de Belta, care a declarat: „Cu părere de rău, s-a deschis o nouă direcție, un nou front, cum se spune, și nu îl putem neglija”.

La începutul acestei luni, forțele armate belaruse au declarat că vor desfășura trupe de operațiuni speciale în trei zone din apropierea graniței sale sudice cu Ucraina.

Minskul s-a plâns de faptul că aliații din NATO adună trupe în apropierea granițelor sale – Polonia, Lituania și Letonia sunt toate membre ale alianței militare- și, ca răspuns, își mărește numărul și intensitatea propriilor exerciții militare, potrivit G4Media.

Lukaşenko acuză Polonia că vrea să acapareze teritorii din vestul Ucrainei

Preşedintele din Belarus Aleksandr Lukaşenko s-a declarat îngrijorat de ceea ce a numit acţiuni ale Occidentului pentru a „dezmembra” Ucraina. Acesta a acuzat Polonia că vrea să pună mâna pe partea de vest a acestei ţări, relatează Reuters. Cu toate acestea, Lukaşenko nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale.

Ceea ce ne îngrijorează este că ei sunt pregătiţi, polonezii şi NATO (…), să ia vestul Ucrainei, aşa cum a fost înainte de 1939”, a spus Lukaşenko în timpul unei întâlniri televizate cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Putin, Kievul ar trebui să ceară ajutor, în cele din urmă, pentru prevenirea confiscării vestului Ucrainei. Și Moscova a sugerat în trecut că Polonia încearcă să stabilească un control asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina, acuzaţie despre care Varşovia spune că este o dezinformare. Polonia este unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei, trimiţând arme peste graniţă şi primind peste trei milioane de refugiaţi ucraineni.
Comentarii
  • ptr orice dictator de pe aceasta planeta a existat un sfarsit tragic,ve-ti fi spanzurati tu si si putler de c0ie in piata Rosie!

Adauga un comentariu