News Flash:

Alexandra sa ia quarq-ul. Nu are titlurile marcate cu italic.

23 Iulie 2004
758 Vizualizari | 0 Comentarii
E:/editorialDobrescu/23.07ciocoiivechisinoi.qxd

Dulcele targ al Iesilor

Ciocoii vechi si ciocoii noi

Toata lumea va fi auzit prin scoala de Ciocoii vechi si noi sau ce naste din pisica soareci mananca, romanul publicat de Nicolae Filimon in Revista Romana pentru stiinte, litere si arte a lui Odobescu in 1862 si 1863 si considerat aproape unanim drept cel dintai roman adevarat din literatura noastra. Ceea ce stiu mai putini e ca, doar cu un an inainte, aparuse, tot la Bucuresti, o scriere intitulata aproximativ la fel: Ciocoii vechi si ciocoii noi, semnata de un autor la fel de necunoscut si atunci, ca si acum, Alexandru Deparateanu, de la a carui nastere s-au rotunjit anul acesta o suta saptezeci de ani. Nu e rostul acestui colt de pagina sa consemneze aniversarile neonorate. Insa de poetul Deparateanu trebuie sa ne aducem aminte. Pentru ca, in tulburea atmosfera literara de la 1860, cu formele poetice vechi inca insuficient macinate de propria-le rigiditate ca sa se traga deoparte si sa lase deplina libertate versului a se mladia dupa trebuintele unei sensibilitati ce abia isi dibuie cuvintele potrivite, poticnindu-se mai la fiece pas spre inainte, cu retorismele imprumutate mai mult din lecturi decat din preaplinul sufletului, putinele sale creatii poetice, de o fluenta aproape neverosimila, contureaza o oaza de lirism cum pana la Eminescu nu ne va mai fi dat sa intalnim. Si pentru ca, in putinele poeme pe care a apucat sa le scrie pana sa se stinga de tanar, ca toti poetii haraziti, se prevestesc principale drumuri ale poeziei noastre de mai tarziu: Eminescu, Macedonski, Arghezi ...
Dar sa revin la poemul Ciocoii vechi si ciocoii noi, care nu e exclus sa-i fi inspirat lui Filimon titlul celebrului roman, de unde transcriu, ca divertisment in aste zile de vacanta, stihurile de inceput, ce ne trimit involuntar si la Baudelaire, si la Arghezi, insa si la realitatile ce nu-l lasau sa doarma pe Deparateanu si care pana si orbilor li se vor parea ingrozitor de familiare: "Spurcata-le viata tasnea din tot gunoiul, / Precum din rana coapta putind iese puroiul; / Din glodul de pe strade, din tina, din laturi, / Din trentele ce-arunca saraca-n bataturi, / Asa se prasi negrul ciocoi in Romania, / Sarac lipit, din jafuri sugandu-si bogatia,/ Ca corbii de prin starvuri, ca viermii din mormant, / Ca musita din carnuri, ca molii din vesmant. / Abjecti, fara rusine, tarandu-se prin case, / Marsav lingeau picioare, precum lingeau la vase. / In vinele lor sange d-aveau, era-ngalat, / In sanul lor vrun suflet d-aveau, era spurcat, / In capul lor vro minte d-aveau, era tampita, / Ignobila ca fruntea sub care sta pitita./ (...) Aceia ce pe uliti vandura portocale, / Venira-n urma tara s-o vanza pe parale. / Si-acela cui paduchii curgeau pe frunte droi, / Deodata-l vedeai mare ... spurcatul de ciocoi!" Spre a nu le strica, totusi, de tot buna dispozitie celor dornici sa uite macar in vacanta de chipul lumii in care ne e dat a trai, mai adaug un singur citat: "Toti erau Iude!Toti cati in palma / Lor tineau statul si-n el de-a valma / Tara manca, / Toti dupa jetul lor in divane, / Intre ucazuri si-ntre firmane / Ne-nabusea! // Toti, de la tanar pana la mosul / Ce langa masa cu valul rosu / Barba-si dregea! / Ca sa castige crucea streina, / Acvila noastra, mare, divina, / Ieftin vindea!"
Fireste ca un portret de o asemenea violenta al ciocoimii atotcuprinzatoare putea fi, si atunci, ca si acum, aducator de primejdii. Altfel cu greu ne-am putea explica de ce un cititor al brosurii Ciocoii vechi si ciocoii noi trimitea indata ziarului Reforma o scrisoare deschisa, prin care il povatuia pe Deparateanu "sa nu mai dea alta data pe fata faptele ciocoilor, caci, intamplandu-se a fi in vreo functiune, stie bine cu cine are a face si, maine-poimaine, i se cearta stomahul cu constiinta, cum s-a intamplat la mai multi". Sfat de a carui intelepciune sunt si eu incredintat, asa ca ma grabesc a pune punct.
Alexandru Dobrescu
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1386 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013877 (s)