Actualitate

Alexandru Arșinel a murit. Marele actor a tras definitiv cortina peste viață

Publicat: 29 sept. 2022
_____ Vizualizări 11 Comentarii
Alexandru Arșinel a murit. Marele actor a tras definitiv cortina peste viață
Marele actor Alexandru Arșinel a încetat din viață

Alexandru Arşinel, în vârstă de 83 de ani, a încetat din viață. Informaţia a fost confirmată de fiul acestuia, Bogdan. „Da, este adevărat!”, a declarat Bogdan Arșinel.

Actorul fusese recent internat într-un centru specializat de îngrjiri paliative, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid. Chiar angajaţii centrului au fost cei care au solicitat ca Alexandru Arşinel să fie transferat la spital pentru a putea primi îngrijiri medicale de specialitate.

Alexandru Arşinel s-a confruntat, în ultimii ani, cu numeroase probleme serioase de sănătate

În anul 2017, actorul a fost internat pentru probleme cardiace, atunci când i-a fost montat un stent pe o arteră a inimii. De asemenea, el era diagnosticat cu diabet zaharat şi hipertensiune arterială.

Născut la  4 iunie 1939, în Dolhasca, Suceava, Arșinel a fost încurajat  de mama sa pentru a  se prezenta  la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din București. În 1960 a fost ales să prezinte alături de colega sa, Cici Dumitrache un spectacol televizat, regizat de  Valeriu Lazarov, care îi reunea pe studenții de la Actorie, Regie și Conservator.

A fost prima sa întâlnire cu divertismentul și cu Televiziunea în primul sediu al TVR

A fost prima sa întâlnire cu divertismentul și cu Televiziunea în primul sediu al TVR din strada Molière, fapt ce avea să fie o dragoste reciprocă, la prima vedere, care a durat  de peste 60 de ani. La absolvirea facultății, promoția 1962 – Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Mișu Dobre, Harry Baranga, Harry Zomenov, Ion Fiscuteanu, Mihai Gingulescu și Ion Andrei – pleacă la Târgu Mureș unde se deschide secția română la Teatrul Maghiar.

În 1964, dă concurs la Teatrul de Revista “Constantin Tănase”, joacă alături de Mircea Crișan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu – Cărăbuș, Zizi Șerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Șerbănescu – Radu Zaharescu sau Nicu Constantin – Alexandru Lulescu în spectacole de teatru de revistă și face cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând viață cupletelor scrise de Puiu Maximilian, iar din 1998 a devenit  directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”.

Înainte de ziua sa de naștere, marele actor spunea: „Ce să fac, nu fac bine….De la o vreme nu mai fac așa de bine și cu pandemia, și cu niște internări care mi-au dat de gândit. Nu sunt prea entuziasmat de felul cum mă mișc”, i-a spus Alexandru Arșinel prezentatorului.

Actorul a primit numeroase medalii și premii

Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000);
Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – „Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004);
Premiul pentru spectacolele de musical acordat la Gala Premiilor revistei ‘Actualitatea Muzicală’ a UCMR (2008);
Premiul de Excelență la Gala Premiilor „Confidențial”pentru Management și pentru întreaga carieră artistică (2009, 2010);
Premii de Excelență și Premii Speciale la mai multe ediții ale Galelor Superlativelor VIP;
Premiul de Excelență și Premiul de Popularitate la Categoria „Actori” la Gala Celebrităților Anului 2010;
Medalia de Onoare a Federației Comunității Evreiești din România “pentru activitatea artistică prodigioasă dedicată teatrului românesc, pentru o viață de om exemplară, dăruită înțelegerii și apropierii dintre oameni, pentru un mare actor a cărui carieră se revărsă cu strălucire asupra scenei și publicului său” (2010);
Premiul Special și Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012);
Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Românesc” la Gala Premiilor VIP pentru management de succes și pentru activtatea desfășurată la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” (2013), de patru ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gala „Zece pentru România”.

Comentarii
  • Dumnezeu sa-l odihneasca ! despre morti nimai de bine dar s-a bagat in fata la o inima in fata unui tinar care mai promitea ceva societatii si a revendicat atitea drepturi si merite care nu le merita !Adica revolutionar si altele ! Fara o Stela Popescu ar fi fost nu chiar un zero barat dar pe acolo !

  • Dumnezeu sa-l odihneasca ! despre morti nimai de bine dar s-a bagat in fata la o inima in fata unui tinar care mai promitea ceva societatii si a revendicat atitea drepturi si merite care nu le merita !Adica revolutionar si altele ! Fara o Stela Popescu ar fi fost nu chiar un zero barat dar pe acolo !

  • A jucat în ceva și nu l-am văzut eu pe „maestru”? Aaa, sau se pun cupletele alea ca pe vremea lui bunicu’? Mare om, mate caracter.

  • Obez, cu rinichi cumpărat și alte boli, la vârsta lui la ce se aștepta, să-l ia în armată ? Fost securist, activist de partid PCR, revoluționar, director până la moarte,. ca actor…. foarte slab, bun de șușanele, cuplete, reviste….se credea și o mare voce, un actor mediocru mediatizat excesiv. Mai odihnească-se-n pace !

Adauga un comentariu