Scena artistica din Romania

Alexandru Darie a incetat din viata. Drama nestiuta a regizorului de talie internationala

Publicat: 19 sept. 2019

Alexandru Darie a fost  un nume celebru in peisajul teatral contemporan, un spirit viu care s-a impus in lumea artistica de peste trei decenii prin creatii de anvergura, apreciate la superlativ in tara si in strainatate.

Din nefericire, Alexandru (Ducu) Darie s-a stins din viata la varsta de 60 de ani, miercuri. Fiul actorului Iurie Darie era internat de aproape doua saptamani la Terapie Intensiva la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, deoare regizorul avea probleme grave la ficat.

Alexandru Darie suferea de ciroza si era pe listele de transplant hepatic, iar in ultimele luni starea sa de sanatate s-a agravat. 

Regizorul de teatru Alexandru (Ducu) Darie s-a nascut la 15 iunie 1959, la Bucuresti, in familia actorilor Iurie Darie si Consuela Rosu.

A absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica 'I. L. Caragiale" din Bucuresti, Facultatea de Regie de Teatru, Film si Televiziune, in anul 1983.

Inca din timpul studentiei, ca regizor al spectacolului 'Paracliserul' de Marin Sorescu, a fost rasplatit cu Marele Premiu pentru cea mai buna productie la Festivalul International al Scolilor de Teatru "Jacques Lecoq", Riccione, Italia (1981).

Printre spectacolele regizate de Alexandru Darie se numara 'Visul unei nopti de vara' de William Shakespeare, spectacol distins cu premiile pentru cel mai bun regizor si cele mai bune costume la prima editie a Festivalului National de Teatru 'I. L. Caragiale". Cu acest spectacol a fost invitat, in anul 1991, de London International Festival of Theatre, sustinand, impreuna cu trupa Teatrului de Comedie, un turneu in Marea Britanie.

Ca regizor artistic la Teatrul Bulandra, unde s-a angajat in anul 2002, a regizat 'Poveste de iarna' de Shakespeare (1994), care s-a jucat cu succes la Globe Theatre Tokio, participand si la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (Milano), spectacol distins cu premiul Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru – sectia romana. Piesa lui Anton Cehov 'Trei surori', montata in ianuarie 1995, a obtinut Premiul Asociatiei Criticilor de Teatru – sectia romana pentru cel mai bun spectacol si Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor si a reprezentat Teatrul Bulandra la cea de a cincea editie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa – Cracovia 1996.

In Japonia, regizorul a montat 'Omul cel bun din Seciuan' de Bertolt Brecht (Ghinza Season Theatre din Tokio, 1996) si 'Macbeth' de William Shakespeare.

In 2009, a fost in turneu in Japonia (la Teatrul Kinokunya din Tokyo) cu 'Anatomie. Titus. Caderea Romei' de Heiner Muller, iar in 2010, in China (in cadrul Pavilionului Romaniei la Expozitia Mondiala de la Shanghai) cu piesa 'The Line. Orasul incotro?'. In anul 2012, a participat la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa de la Moscova (la Maly Teatr), cu 'Insemnarile unui necunoscut' dupa F.M. Dostoievski.

Din 2002 a fost director al Teatrului "Bulandra" din Bucuresti, iar in perioada 2006 – 2011 a fost presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Alexandru Darie a fost decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Ofiter, conferit de presedintele Romaniei, cu Ordinul "Steaua Solidaritatii Italiene" in grad de Cavaler si cu gradul de Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor acordat la initiativa Ministerului Culturii si Comunicarii din Franta.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit