Actualitate

Alexandru Rafila a vorbit despre filmulețul în care oamenii sunt încurajați să nu poarte mască

Publicat: 30 iun. 2020

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, și-a exprimat opinia cu privire la filmul care circulă pe facebook, prin care se încurajare nepurtarea măștii de protecție.

„E un mesaj subversiv, are și o finalitate, pierderea controlului în zona de sănătate publică. Cred că avem de lucrat la construirea unor mesaje care să ajungă la oameni, care trebuie să înțeleagă că ei sunt parte din controlul acestei boli. Este genul de mesaj care face propagandă unui tip de mesaj, să fii la modă fără mască. În spatele acestui mesaj este și ruperea de generații”, a precizat Alexandru Rafila.

De asemenea Alexandru Rafila a vorbit despre creșterea numărului de cazuri de infecție cu coronavirus din România. Acesta a menționat că dacă se ajunge la un grad de ocupare de 70 la sută în secțiile de terapie intensivă va reprezenta o problemă și va pune sistemul în pericol

„Creșterea evidentă a numărului de cazuri a fost pe 15 iunie. Toată discuția legată de transmisibilitate a căzut în ceea ce privește scăderile numărului de cazuri la temperaturi mari. Sper să nu ajungem la o dublare, triplare a numărului de cazuri. Dacă ajungem acolo, se blochează secțiile de terapie intensivă. Avem 2.600 de paturi, din care jumătate sunt cu echipamente de respirație asistată. Când ajungi la un grad de ocupare de 70 la sută, devine o problemă și poate pune sistemul în pericol”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila contrazice OMS: „Asimptomaticii sunt sursă de infectare!“

Alexandru Rafila contrazice OMS. Președintele Societății Române de Microbiologie contrazice Organizația Mondială a Sănătății, din care face parte, ca reprezentant al României. Rafila susține că asimptomaticii sunt surse de infectare cu coronavirus, asta deși OMS a explicat că asimptomaticii transmit arareori infecția. De altfel, România e singura țară care internează cu forța bolnavii asimptomatici.

„Nu cred că în România avem o contabilizare a cazurilor transmise de simptomatici și asimptomatici. Unele persoane sunt asimptomatice și apoi devin simptomatice, altele rămân asimptomatice pe tot parcursul infecției. Cunosc cazuri care s-au îmbolnăvit de la asimptomatici, iar aceștia au fost descoperiți ulterior. Unii sunt internați asimptomatici, iar după o săptămână încep să aibă simptome”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila contrazice OMS: „Să stea în izolare!“

Profesorul Alexandru Rafila consider că asimptomaticii ar trebui să stea în izolare.

„Nu e rău ca ei să fie izolați, așa sunt toate recomanările. Discuția e unde să fie ei izolați. În Italia, de exemplu, au izolat asimpromaticii în hoteluri. Discuția aceasta legată de internarea cu forța mi se pare ușor exagerată. A existat consimțământul pacientului

Oficialii OMS au însă altă opinie.

„Din datele pe care le avem, se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul”, a afirmat Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă, conform CNBC.

Pacienţii asimptomatici infectaţi cu COVID-19 contaminează obiectele din jurul lor

Pacienţii simptomatici dar şi cei fără simptome contaminează mediul în care stau, conform unui studiu recent realizat în China.

Studiul medical punctează pe necesitatea dezinfectării tuturor obiectelor cu care intră în contact pacienţii COVID-19.

Pacienţii asimptomatici contaminează obiectele şi suprafeţele din jur, având riscul de a infecta şi alte persoane care intră în contact cu acestea, transmite un studiu recent realizat de către cercetători chinezi.

„Plasarea unor pacienţi bolnavi în camere de izolare cu presiune negativă poate crea un fals sentiment de siguranţă. Trebuie ţinut cont de o igienizare consecventă şi riguroasă”, explică echipa de autori, condusă de specialistul  Zhiyong Zong, de la Universitatea Sichuan din China.

Studiul recent, publicat în jurnalul academic al Societăţii americane de microbiologie a presupus recoltarea de probe din şase camere de izolare cu presiune negativă unde erau internaţi 13 pacienţi confirmaţi cu COVID-19, într-un spital din Chengdu, China. Cercetarea a inclus şi doi pacienţi asimptomatici.

Suprafeţele studiate au fost unele precum mânerele de la uşa toaletei, clanţele, întrerupătoarele, bara de metal de la patul de spial, chiuvetele, cerceafurile, scurgerea de la baie, pernele, măsuţele de lângă pat, sistemul de ventilaţie, precum şi aerul din încăpere.

Rezultele studiului realizat pe pacienţii asimptomatici

Concret, 44 din cele 112 de probe luate de pe suprafeţe (39,3%) au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, detectate prin testul PCR (testul în timp real folosind reacţia polimerilor). Totuşi, aerul din încăpere nu a ieşit pozitiv.

„Rezultatele arată că spaţiul în care sunt trataţi pacienţi asimptomatici în stare stabilă sau fără simptome, este contaminat la nivel intens cu virusul care provoacă COVID-19”, spune Zong.

Spre exemplu, într-o singură cameră în care era internat un pacient asimptomatic, 4 suprafeţe, incluzând pernele, cearceaful, sistemul de ventilaţie, marginea de fier de la pat au fost pozitive pentru SARS-CoV-2”, mai spune cercetătorul.

Persoanele asimptomatice contaminează obiectele şi suprafeţele din jurul lor şi astfel, îi expune la infectarea cu noul coronavirus pe persoane care ajung să le atingă, cum ar fi membrii familiei,  personal medical etc.

Comentarii
  • Alo, procuratura romana, pentru lipsa voastră de reacție, nu va va felicita nimeni dar istoria va va sancționa. Ați lăsat o mana de criminali în halate albe sa ucidă români. Aveți datoria sa anchetați și să aduceți acuzații daca mai aveți constiinta

Adauga un comentariu