National

Alexandru Rafila a vorbit despre riscul dezinformării în perioada pandemiei COVID-19

Publicat: 03 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila a vorbit despre riscul dezinformării în perioada pandemiei COVID-19
Profesorul Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a vorbit despre riscul dezinformării în perioada pandemiei de COVID-19. Preşedintele Societăţii Romane de Microbiolozie şi reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a vorbit, într-o intervenite la un post de televiziune, despre riscul unei dezinformări a populaţiei.

Alexandru Rafila a vorbit despre riscul dezinformării în perioada pandemiei COVID-19

Conform reprezentantului României la OMS, mesajele trebuiesc dublate şi de exemplul personal al celor care ies în spaţiul public. Conform lui Alexandru Rafila, mesajele care neagă prezenta coronavirusului nu ar trebui promovate în mass-media. În altă ordine de idei, medicul explica faptul că astfel de declaraţii nu pot fi considerare că fiind un drept de liberă exprimare

Alexandru Rafila a transmis că mesajele care neagă existența noului coronavirus nu ar trebui promovate în mass-media, subliniind că acestea nu trebuie confundate cu libertatea de exprimare.

”Partea de comunicare este esențială pentru a putea controla pandemia. Cei care se opun vaccinării sunt cei care neagă și existența virusului și îndeamnă la nerespectarea regulilor. Aderența populației la astfel de reguli se poate face doar dacă înțelege că trebuie să fie un partener. Mesajele pe care le trimitem trebuie să țină cont de starea oamenilor într-un anumit moment. Cel de acum trebuie analizat din punct de vedere sociologic. Mesajele trebuie dublate și de exemplul personal al celor care ies în spațiul public”, a spus acesta la Realitatea Plus.

Mesajele de anticoronavirus au un rol de a destabiliza societatea

Alexandru Rafila considera că mesajele care îndeamnă la nesupunere şi la negarea prezentei coronavirusului au un numitor comun şi un rol destabilizator.

”Mesajele negative, inclusiv sub formă de video, apar simultan în mai multe țări și sunt adaptate fiecărei țări. Nu cred că este doar o presupunere. Concertarea mesajelor care pun la îndoială capacitatea sistemelor de sănătate de a gestiona criza și sădesc neîncrederea oamenilor au un numitor comun”, a conchis Rafila.

Alexandru Rafila a vorbit despre conducerea DSP-urilor

Acesta considera faptul că DSP-urile nu gestionează situaţia aşa cum ar trebui să o facă.

„Nu știu dacă sunt de formă, dar nu pot să gestioneze la timp situația și timpul, de multe ori, e un factor determinant în controlul acestui tip de situație. Acțiunile DSP-urilor trebuie să limiteze răspândirea infecției. Sigur, nu critic pe nimeni, dar este rezultatul unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite direcțiile de sănătate publică, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată.”, a declarat medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Medicul a vorbit despre directorii care conduc DSP-urile din România

Medicul a vorbit şi despre directorii care conduc DSP-urile din România. Acesta a afirmat că unii dintre ei nu au nici măcar studii medicale, ori acest lucru nu este normal.

„Cu cât oamenii interacționează un timp mai îndelungat, cu atât riscul de transmitere e mai mare. Asta e filosofia. Pe de altă parte, cred că Guvernul trebuia să arate că ia niște măsuri, că nu putea să asiste, așa, impasibil la creșterea numărului de cazuri. Ați văzut că noi avem această creștere de vreo opt săptămâni, dacă am socotit eu bine.

După 1 iunie au început să crească cazurile și n-au fost foarte multe măsuri luate în această perioadă. Atunci cred că ei au încercat să găsească o soluție pentru zone mai aglomerate, unde s-a demonstrat că se transmite boala. Mă refer la zone aglomerate, gen faleze, unde oamenii se înghesuie într-un anumit interval orar și chiar se transmite boala.”, potrivit sursei citate.

Adauga un comentariu