National

Alexandru Rafila are soluția pentru oprirea pandemiei: Testarea tuturor celor din focare

Publicat: 26 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila are soluția pentru oprirea pandemiei Testarea tuturor celor din focare
Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, e de părere că circa 4 - 5 milioane de români au trecut deja prin infectarea cu virusul Covid-19

Joi, 26 noiembrie, profesorul Alexandru Rafila a spus, la Antena 3, că este necesară o testare extinsă, pentru a putea ieși învingători din lupta cu noul coronavirus.

”Ne dorim să reducem transmiterea. E primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă vrei să controlezi o epidemie. Trebuie să poți să faci anchete epidemiologice extinse, eu am înțeles de la domnul ministru că nu prea se fac anchete epidemiologice”, a spus, joi, la Antena 3 dr. Alexandru Rafila.

Rafila a punctat că este necesară testarea, în cazul în care avem un focar de infecție cu SARS-CoV-2.

”Nu știu dacă o să facem noi testare în masă, dar vreau să spun testare extinsă acolo unde trebuie și acolo unde am număr mare de cazuri”, a adăugat el.

Profesorul este de părere că ar trebui testați toți contacții unei persoane depistată pozitiv cu noul coronavirus.

”Am testarea rapid, am rezultatul rapid și pot să intervin rapid. Dacă fac testarea dupa 6 zile n-am făcut nimic”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila spune care este soluția salvatoare

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii face o precizare, aceea că testarea extinsă se referă la testarea tuturor persoanelor, care se află în focarele de infectare cu virusul SARS-CoV-2: „ Asta e soluția, nu e complicat”. Mai mult, el afirmă că este necesar ca anchetele epidemiologice să se desfășoare corect, nu cum se întâmplă în prezent.

Alexandru Rafila acuză că Direcțiile de Sănătate Publică nu fac anchetele epidemiologice corect

Alexandru Rafila consideră că țara noastră ar trebui să efectueze un număr dublu de teste. Dacă nu este posibil acest lucru, măcar să ajungă la capacitatea maximă de testare pe care o are în prezent. Rafila acuză că Direcțiile de Sănătate Publică nu fac anchetele epidemiologice corect și tocmai din această cauză nu se testează așa cum ar trebui.

”Domnul prim-ministru spune că avem 53.000 capacitate de teste si cel mai mult s-au facut 40.000. În mod curent se fac 35-38 de mii, deci avem 15.000 buffer. Deci eu făceam 35 de mii de teste pe zi când aveam 5.000 de cazuri pe zi şi fac tot 35 de mii de teste şi când am 10 mii de cazuri pe zi. Asta ce îmi arată? Că nu fac ancheta epidemiologică şi nu îi indentific pe toţi cei care ar trebui să beneficieze de testare.

Ei nu beneficiază de testare pentru că nu se face ancheta epidemiologică, nu că sunt definițiile de la Institutul de Sănătate Publică.

INSP are o listă de priorități privind testarea din cadrul programului Ministerului Sănătății, dar asta nu împiedică pe nimeni, când faci o anchetă epidemilogică, să spună, ok, tu ai fost un contact apropiat al persoanei X care este diagnosticată, te vei testa și tu, dar dacă nimeni nu îl trimite la testare, întradevăr, solicitarea va fi mai mică. Aste este problema pe care o spuneam.

Numărul testelor a rămas același, chiar dacă numărul cazurilor a crescut

Profesorul Rafila afirmă că este nevoie ca numărul de teste să fie de 70 sau 80 de mii pe zi, nu jumătate cum este în prezent.

Nu poți să oprești transmiterea fără o rețea de Sănătate Publică. Eu vă spun că ar trebui să facem între 70 si 80 de mii de teste în momentul de față și facem jumate. La noi, a fost o minune.

Pe măsură ce numărul de cazuri a crescut, numărul de teste a rămas la același nivel”, a spus candidatul PSD la alegerile parlamentare și reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu