National

Alexandru Rafila: „Circulația oricărei tulpini va fi mai mică dacă vaccinăm mult”

Publicat: 05 ian. 2021
Alexandru Rafila in halat la birou
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Marți, 5 ianuarie, la Realitatea TV, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a făcut o serie de declarații privind noua tulpină africană a COVID-19.

Acesta a subliniat că dacă populația se vaccinează mai mult, gradul de circulație a virusului scade treptat, existând mai puține șanse de evoluție spre noi tulpini.

„Vreau sa va spun un lucru care trebuie sa fie o filosofie a intregii campanii de vaccinare: circulatia oricarei tulpini va fi mai mica daca vaccinam mult. Practic virusul cu cat circula mai putin cu atat ii dai mai putine sanse sa evolueze genetic si sa duca la variante mai putin responsive la vaccinul de pe piata”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a vorbit despre imunitatea dobândită după vaccinarea împotriva COVID-19

Medicul a explicat că, după ce unei persoane i-a fost administrat serul împotriva coronavirusului, nivelul de anticorpi formaţi în organismul uman este unul care se menţine constant şi este înalt. Potrivit acestor informații, se poate deduce că imunitatea împotriva COVID-19 s-ar putea extinde până la un an de zile.

Mai mult, Rafila a vorbit şi despre un alt vaccin care lansase aceeaşi discuţie şi care, după vaccinare, s-a dovedit a crea o imunitate de 10 ani de zile:

„Nu știm încă pentru cât timp vom fi imuni dar studiile au arătat că nivelul de anticorpi după vaccinare este menținut înalt și constant. Probabil că cel mai puțin, vom fi imuni în jur de un an de zile. Dar e posibil că acest interval, pe măsură ce acumulăm experiență, să fie mai mare”, a spus Rafila. „La vaccinul HPV a fost aceeași discuție și imunitatea durează 10 ani. Să dea Dumnezeu să fie la fel și la coronavirus”, a adăugat acesta.

Ce se întâmpla cu noua tulpină COVID-19 din Marea Britanie

Noua tulpină apărută în Marea Britanie, care a făcut ravagii, a creat un nou val de îngrijorări în lumea medicală mondială. Despre aceasta se cunoaște faptul că are o agresivitate cu 70% mai mare decât tulpina obişnuită de COVID-19, iar Marea Britanie este din ce în ce mai afectată de prezenţa acesteia. Din această cauză, din ce în ce mai multe țări din Uniunea Europeană şi-au închis graniţele terestre şi aeriene cu Regatul Unit.

Noua tulpină de COVID-19 a apărut și în România. Cu toate acestea, medicul Adrian Streinu Cercel a oferit asigurări referitor la suspiciunea necesitaţii unui nou vaccin. Acesta a explicat faptul că mutaţia nu este una gravă şi nu se poate vorbi despre faptul că vaccinul Pfizer nu ar fi eficient împotriva acesteia:

„Vorbim de o tulpină care este diferită de cea care este în circulaţie în momentul de faţă. În această săptămână vor veni o serie de teste suplimentare, în aşa fel încât să lămurim care este legătura poteniţială cu tulpina din Marea Britanie, sau o altă nouă formă de virus circulat.

Simptomatologia este comună, numai că, noi la nivelul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, am pus la bătaie un plan de acţiune prin care să monitorizăm circulaţia tulpinei virale şi să vedem când apar diferenţe în structura lor“, a declarat Adrian Streinu Cercel.

Comentarii
 • Unde scrie ca e sigura ”aparitia si in Romania” ?!
  De la Iesi asa se vede ?
  Eu am citit o dezmintire ferma !
  Fir-ati ai dracului de ciocli !
  Scuze de limbaj,
  Reformulez data viitoare !

Adauga un comentariu