Actualitate

Alexandru Rafila, despre deschiderea școlilor: ”Nu cred că vor apărea modificări majore în următoarea săptămână”

Publicat: 08 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre deschiderea școlilor Nu cred că vor apărea modificări majore în următoarea săptămână
„E foarte important ca în perioada următoare, majoritatea spitalelor să primească pacienţi cu acest coronavirus”.

Alexandru Rafila, despre deschiderea școlilor: ”Nu cred că vor apărea modificări majore în următoarea săptămână”. O creștere a numărului de cazuri va veni odată cu începerea școlii. Profesorul Alexandru Rafila a arătat că, în situația în care toată lumea respectă măsurile impuse de autorități, cazurile nu vor crește decât cu 10%.

„Nu cred că vor apărea modificări majore în următoarea săptămână, e posibil să existe o ușoară creștere având în vedere că s-au terminat concediile, dar nu sunt semne că numărul de cazuri ar înregistra o creștere exponențială. Probabil o creștere ușoară a incidentei medii, până în jur de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori, incidența acumulata la 14 zile, dar nu cred că mai mult de 10% se va modifica acest parametru”, a explicat Rafila.

Alexandru Rafila, despre deschiderea școlilor: ”Nu cred că vor apărea modificări majore în următoarea săptămână”

De asemenea, deschiderea anului școlar și al celui universitar va determina frecvente situații de risc de transmitere, a transmis Doina Azoicăi, președinte al Societății Române de Epidemiologie.

„Nu am speranță că vom fi în evoluție descendentă, dar dacă metodologiile sunt respectate am speranța măcar să ne menținem la acest nivel.

Mai mult ca sigur probabil va mai fi o creștere a cazurilor de infectare din cauza începerii activității școlare sau universitare, dar am speranța că nu vor fi importante, vor fi ținute sub control.

E o prioritate ca situația să fie bine monitorizată. În afară de numărul de cazuri, trebuie să privim aspectele legate de numărul pacienților la terapie intensivă sau de numărul de decese, acestea pot să influențeze oarecum mersul sistemului de sănătate”, a explicat Azoicăi.

Avertismentul medicului Virgil Musta despre începerea școlii: „Nu există zero riscuri!“

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, scrie, într-un mesaj postat pe Facebook, despre începerea școlii și faptul că nu pot exista „zero riscuri“ în legătură cu apariția de noi cazuri de infectare cu COVID-19. Medicul susține că educația realizată la școală este evident pentru dezvoltarea copiilor.

„Începerea şcolii cu responsabilitate, implicare şi dialog constructiv. Revin pe acest subiect pentru că ştiu cât de important este şi ce implicaţii are, nu doar asupra copiilor. Am spus şi anterior că sunt evidente pentru dezvoltarea copiilor avantajele educaţiei realizate la şcoală, atât pentru transmiterea şi asimilarea informaţiilor, cât şi pentru socializare. În acelaşi timp, este bine să înţelegem încă de pe acum că nu vor exista în cazul trimiterii copiilor la şcoală, aşa cum de fapt, nici înainte de această pandemie, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezenţa la şcoală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai uşoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie“, susține medicul Virgil Musta.

Avertismentul medicului Virgil Musta despre începerea școlii: „Putem preveni transmiterea virusului în şcoli“

Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara este de părere că se știu măsurile prin care putem preveni transmiterea virusului în şcoli și că printr-o implicare a mai multor factori situația poate fi depășită.

„Sigur că acum suntem în situaţia în care ştim de prezenţa acestui virus în comunitate, dar ştim deja şi câteva măsuri prin care putem preveni transmiterea acestuia, inclusiv în şcoli. Important este ca aceste măsuri să fie şi respectate, în permanenţă.

Eu cred că este o situaţie neobişnuită, dificilă, dar care poate fi depăşită numai prin înţelegerea clară şi asumarea rolului fiecărei părţi implicate, cât şi printr-o implicare şi dialog constructiv permanent între aceste părţi. Este vorba de fapt despre un parteneriat funcţional între aceste părţi, astfel încât să nu înceapă să dea vina unii pe alţii, ci să existe implicare, responsabilitate şi comunicare transparentă continuă”, menționează Virgil Musta.

Adauga un comentariu