National

Alexandru Rafila, despre evoluția pandemiei: ”În octombrie, noiembrie, decembrie OMS se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri”

Publicat: 16 sept. 2020
Alexandru Rafila
„Transportul în comun este principalul furnizor de cazuri noi în București"

Miercuri, 16 septembrie 2020, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a afirmat că e un lucru bun că scade media de vârsta a persoanelor infectate cu noul coronavirus, protejându-se astfel grupurile vulnerabile. De asemenea, acesta a mai anunțat că lunile următoare ne așteaptă cu o creștere a numărului de cazuri.

„E un lucru bun că scade media de vârsta a celor infectaţi. Înseamnă că s-au luat măsurile de protejaare a celor din grupurile vulnerabile, a vârstnicilor”, a spus Rafila.

„În UE a scăzut foarte mult mortalitatea, secţiile de AŢI nu mai sunt umplute până la refuz deşi numărul de cazuri în Franta de exemplu e mai mare decât în primăvară. Dar în octombrie, noiembrie, decembrie OMS se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri în toată regiunea europeană. Se întâmplă datorită turismului, mobilităţii şi a activităţii umane în general. Va creşte numărul de cazuri în toate regiunile OMS din Europa”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Îngrijorarea mare este pentru lunile noiembrie- decembrie”

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afirmat că reprezentanții OMS sunt îngrijorați de creșterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus care va avea loc în lunile noiembrie – decembrie în Europa.

„Îngrijorarea mare este pentru lunile noiembrie – decembrie în ceea ce privește creșterea numărului de cazuri. Eu am o speranță care nu îmi dau seama dacă este fundamentată de evoluția bolii sau adaptabilitatea sistemului de sănătate.

Vă dau un exemplu: Franța are 7.000 de cazuri noi pe zi, proporțional are mai multe decât România. Noi suntem la o incidență cumulată de 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Franța are 130 de cazuri, Spania are 240. Nu mai observăm aceleași probleme care erau în primăvară. Mortalitatea e mult mai mică, din nefericire noi suntem pe primul loc la mortalitate”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila vorbește despre modul în care s-a redus mortalitatea

Alexandru Rafila consideră că sistemele de sănătate au adoptat schemele terapeutice pentru ca pacienții să nu mai ajungă să aibă forme grave și mortalitatea să se reducă. De asemenea acesta susține că există strategii care evită infectarea persoanelor vulnerabile care au dus la reducerea impactului asupra sistemului de sănătate.

„Eu am o singură speranță: ca virulența acestui microorganism să scadă în timp și, chiar dacă va produce infecții, să producă infecții în general ușoare”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a încercat să explice ce se va întâmpla cu elevii care vor simți nevoia să își dea masca jos, având în vedere perioada lungă de timp pe care aceștia vor fi obligați să o poarte zilnic.

”Aceasta este o situație particulară și fiecare cadru didactic care va fi în sala de curs va trebui să ia o decizie în momentul respectiv.

Dacă un copil va solicita să își scoată masca, poate să meargă afară, în spațiul curții școlii și acolo să își scoată masca. Profesorul decide, dacă este un moment în care copilul nu mai poate să își țină masca respectivă”, a declarat Monica Anisie.

Comentarii
Adauga un comentariu