National

Alexandru Rafila, despre Ioana Mihăilă: „O suspectez de o lipsă totală de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea unui minister”

Publicat: 19 oct. 2021
profesorul alexandru rafila la o conferinta de presa
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății

Alexandru Rafila, fostul reprezentant al României la OMS, a declarat luni că lipsa totală de experienţă a Ioanei Mihăilă, a făcut ca România să ajungă pe primul loc în lume la decesele zilnice de COVID.

Unul din trei romani testaţi în ultimele 24 de ore are COVID. Un român din 1.000 este acum în spital cu COVID, cu o formă deloc uşoară, ce necesită internarea.

România stă atât de prost la gestionarea pandemiei încât, în premieră, Organizaţia Mondială a Sănătăţii trimite experţi în tara noastră, ca să ne înveţe ce să facem. Din estimarile lor, în aproximativ trei ani vom atinge ţinta de 70% din populaţie vaccinată, dacă menţinem ritmul actual.

Alexandru Rafila, deputat PSD a declarat, luni seară, la Antena 3, că pandemia nu a fost gestionată bine încă de la început, lucru care a dus la situaţia extrem de complicată în care ne aflăm.

„Situația pandemiei era o urgență de sănătate publică globală și România nu putea să facă excepție. În al doilea rând, „succesul” campaniei de vaccinare era deja cunoscut, iar cele două ţinute asumate de domnul Cîţu, respectiv 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iulie şi 10 milioane la 1 august, nu erau ţinte care să poată să fie atinse. Acest melanj de evenimente, circulaţia unor tulpini extrem de transmisibile şi imposibilitatea de a vaccina populaţia, era reţeta perfectă pentru un val patru care să fie extrem de greu pentru România. Şi atunci s-au întâmplat două fenomene. Unu a ţinut de zona primului-ministru, pe care eu îl consider unul dintre vinovaţii principali, alături de conducerea Ministerului Sănătăţii, care a descurajat populaţia să se vaccineze pe de-o parte şi a fost unul dintre principalii promotari ai acţiunilor care a dus la răspândirea infecţiei. El personal este vinovat de acest lucru.

Cel de-al doilea palier este reprezentat de Ministerul Sănătăţii şi care nu a avut nici măcar o politică de resurse umane calificate, care să poată să gestioneze această situaţie complexă. Eu, de exemplu, cu toate că sunt un om destul de informat, nici măcar nu ştiam cine sunt secretarii de stat şi cu ce se ocupă în minister. Cred că nimeni nu ştia exact cu ce ocupă în minister secretarii de stat, în condiţiile în care aveam o direcţie mamut fără precedent în structura Ministerului Sănătăţii, care amesteca asistenţa medicală, medicina de urgenţă, programele de sănătate şi sănătatea publică. Acolo a fost adusă doamna doctor Ciobanu, pe care eu o cunosc de 20 de ani şi care s-a ocupat cu gestionarea programelor de combatere a fumatului în România, ea fiind e profesie pneumolog. Vă daţi seama că o astfel de direcţie care trebuia să se ocupe de asistenţa medicală, de relaţia cu DSP-urile, de coordonare cu INSP, plus urgenţe, probleme de sănătate, necesita o echipă de conducere şi funcţionari publici care să fie specializaţi pentru fiecare dintre aceste domenii, ori lucru acesta, în mod evident nu s-a întâmplat, ceea ce îmi demonstrează că doamna Mihăilă (n.r. fostul ministru al Sănătăţii), nu o suspectez neapărat de rea-credinţă, dar o suspectez de o lipsă totală de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea unui minister, cum este Ministerul Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila

Comentarii
Adauga un comentariu