Actualitate

Alexandru Rafila, despre redeschiderea școlilor: „Contează contextul epidemiologic local”

Publicat: 03 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre redeschiderea școlilor Contează contextul epidemiologic local
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România și președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a vorbit despre condițiile în care se vor putea relua cursurile pentru elevii din România în toamnă. Acesta a vorbit despre diferențele dintre sistemul de învățămând din mediul rural și cel urban, despre facilitățile oferite în școli dar și despre contextul epidemiologic local.

„Trebuie să existe o gândire la nivel național, dar aplicabilitatea trebuie să fie individualizată pentru fiecare școală, pentru că fiecare școală este altfel, are altă construcție, clasele au dimensiuni diferite, numărul de elevi este diferit, accesul la facilități sanitare este foarte diferit în mediul urban și în mediul rural (…) Contează contextul epidemiologic local. Nu e același lucru dacă mâine ar începe școala în județul Argeș sau în județul Harghita. Nu trebuie să impun aceleași măsuri pentru dacă situații epidemiologice diferite. Este important ca atunci când ies în pauză și se întorc în clase, elevii să poată să își curețe mâinile.

Nu am timp la toaletă să stea 20 de copii la rând la una sau două chiuvete, să se spele pe mâini, că se duce toată pauza și se compromite și ora. Atunci la intrarea în clasă trebuie două flacoane cu dezinfectant. 15 copii își dezinfectează mâinile în mai puțin de un minut la ieșire și în mai puțin de un minut la intrarea în clasă. Și am rezolvat problema dezinfecției mâinilor”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a prezentat, sâmbătă, datale care arată că situația în România, în momentul de față, devine tot mai gravă, în condițiile în care numărul de noi cazuri de infecție cu coronavirus este în creștere.

„Nu ne trebuie să ne uităm niciodată la cifra dintr-o anumită zi, trebuie să ne uităm la un trend, să vedem dacă suntem pe un trend crescător, dacă suntem într-o zona de stabilitate sau de scădere. Dacă vă uitați pe situația care a fost în România începând cu data de 1 iunie aproximativ o să remarcați o creștere permanentă a numărului de cazuri. Aceste cifre care dau senzația unei stabilizări, pe care le-am avut câteva zile la rând, ulterior sunt depășite de cifre mai mari. Ne găsim clar pe un trend crescător”, a spus Alexandru Rafila.

Rafila: A început să crească numărul deceselor de forme grave, număr mare de persoane la ATI

Potrivt specialistului, „numărul deceselor a început să crească, sunt constant peste 30 de cazuri pe zi, de asemenea, de la circa 150 de cazuri de pacienți la ATI am ajuns la peste 400 la nivel național”. Alecandru RAfila a adăugat că în 14 zile vom aflat dacă măsurile adoptate de guvern sau de către autoritățile locale își fac efectul și care va fi acela:

„Am putea să sperăm că la un moment dat numărul de cazuri se va stabiliza și că încet vom reduce acest număr”.

„Vedem două tipuri de efecte: creșterea numărului de decese de forme grave. Are o întârziere, întâi vedem o creștere a cazurilor grave. Tot așa și măsurile care ar putea să reducă transmisibilitatea le putem aprecia la un interval de 2-3 săptămâni. Rămâne de văzut unde sunt mai bine aplicate, unde oamenii sunt dornici să participe la acest efort și unde sunt mai puțin eficiente”, a subliniat Rafila.

Adauga un comentariu