National

Alexandru Rafila, despre renunțarea la mască în aer liber: „S-ar putea lua măsura”

Publicat: 23 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre renunțarea la mască în aer liber S-ar putea lua măsura
Alexandru Rafila a declarat că Guvernul Ciucă ar trebui să se insiste mai mult pe responsabilizarea cetățenilor decât pe sancționarea lor cu amenzi

Marți, 23 februarie, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat la Antena 3 că s-ar putea renunța la purtarea măștii în aer liber, însă doar atunci când în România nu va mai avea loc transmiterea comunitară a coronavirusului.

„În măsura în care România nu mai are transmitere comunitară. În momentul în care transmiterea comunitară nu mai are loc, s-ar putea lua măsura (renunțării la obligativitatea măștii de protecție în aer liber, n.red.)”, a spus Alexandru Rafila.

El a subliniat că persoanele care spun că „o persoană singură pe stradă nu trebuie să poartă mască” au dreptate . În plus, acesta a precizat că nu este de acord cu amendamentul AUR care elimină obligativitatea purtării măștii în spații deschise.

Alexandru Rafila, despre vaccinarea anti-COVID-19

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinarea anti-COVID-19. Acesta a menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea deveni periodică, așa cum se întâmplă în cazul gripei.

O astfel de perspectivă ar putea fi determinată de doi factori: fie apar tulpini noi și vaccinurile vor trebui să fie modificate și adaptate, fie răspunsul nostru imunitar căpătat în urma vaccinării va avea o durată limitată.

„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive:  un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate. Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Testele din China nu au fiabilitate

Reprezentantul României la OMS a dezvăluit că testele rapide cu anticorpi nu sunt folosite de chinezi, fiindcă se consideră că acestea nu au fiabilitate deosebită.

„Eu am avut o sesiune video cu autoritățile din China, împreună cu alți colegi, și am întrebat: Folosiți aceste teste în China? Au zis: Nu le folosim, pentru că dau foarte multe erori. În schimb, s-au vândut foarte multe pe piața europeană. Deci, e clar că aceste teste nu au fiabilitate, nu poți să te bazezi pe ele”, a menționat Alexandru Rafila.

Ce teste recomandă Alexandru Rafila?

Profesorul Alexandru Rafila recomandă testele serologice, pentru determinarea anticorpilor.

„În ceea ce privește testele serologice serioase care determină anticorpii, ele s-au perfecționat foarte mult. Dacă inițial erau teste care arătau tipul de anticorpi, adică cei care apar prima dată, în primă fază – se numesc imunoglobuline M (IgM) sau imunoglobuline G (IgG), fiind specifice infecției cu coronavirus, dar era un mix de anticorpi -, în momentul de față avem două elemente care contează.

Primul este legat de faptul că se detectează acum anticorpii anti-Spike, adică împotriva proteinei S, chiar mai mult decât atât, sunt anticorpi neutralizanți, adică sunt exact cei care blochează porțiuni din proteina S, responsabilă de atașarea la o celulă. Și putem avea – nu avem deocamdată teste exact cantitative, adică să vedem un titlu de anticorpi, ci avem teste semi-cantitative, care arată un grad de intensitate al reacției mai degrabă decât un nivel, o cantitate, de anticorpi”, a apreciat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu