Coronavirus

Alexandru Rafila, despre vaccinul împotriva coronavirus: Este necesară o logistică mare

Publicat: 29 oct. 2020
Alexandru Rafila in halat la birou
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinul împotriva coronavirus și a menționat că pentru realizarea acestuia este nevoie de o logistică mare. Vaccinul rezistă doar 17 zile de la producere și până la vaccinarea, iar provocarea logistică este dată de timpul scurt în care trebuie realizată vaccinarea.

Alexandru Rafila a făcut un apel la ministrul Sănătății să se gândească la organizarea extraordinară care trebuie pusă la punct în cazul acestui vaccin.

Alexandru Rafila, despre vaccinul împotriva coronavirus

„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități – este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aș vrea să îl rog pe domnul Tătaru, decât să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România – să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Alexandru Rafila crede că cea mai bună variantă pentru vaccinarea populației este organizarea unor centre de vaccinare, întrucât acest vaccin are nevoie de condiții speciale de transport, păstrare și administrare.

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare. Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a mai spus el.

Alexandru Rafila consideră că în România nu se impune instaurarea carantinei generale

Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinul impotriva coronavirus și a mai precizat faptul că este de acord cu președintele Klaus Iohannis cu privire la instaurarea carantinei generale în România.

Alexandru Rafila este de părere că situaţia din România este mai bună decât cea din Franţa, iar datorită acestui lucru, ţara noastră nu va adopta carantinarea generală. Totuşi, observăm o creştere permanentă a numărului de cazuri de infectări cu COVID-19, iar în timpul verii nu am avut o scădere, ba din contră, am înregistrat o creştere a numărului de cazuri:

„Noi avem o situație ceva mai bună, la noi a fost o creștere permanentă, noi n-am avut acea scădere din timpul verii, dimpotrivă, toată vara am înregistrat o creștere a numărului de cazuri. S-a produs ceva care, din punctul meu de vedere putea fi făcut mai bine, sistemul de sănătate publică nu a fost în niciun fel ranforsat, focalizat pentru o eventuală reizbucnire a numărului de cazuri și, de asemenea, nu am pregătit din punct de vedere al capacității de testare o structură de pregătire a personalului și introducerea unui control extern de calitate care să facă credibile toate rezultatele din sistem”, a declarat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu