National

Alexandru Rafila, după tragedia de la Piatra Neamț: „Această problemă ar putea să se repete”

Publicat: 15 nov. 2020

După tragedia de la Piatra Neamț, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS şi candidat PSD la alegerile parlamentare, a decis să vorbească despre situația spitalelor din România. El susține că majoritatea sunt vechi și au nevoie de multe intervenții, pentru a putea reuși să susțină aparatura de ultimă generație.

„Spitalul are o structura aprobată de DSP și orice modificare trebuie notificată și aprobată de DSP. Nu știu dacă în această situație discutăm de o modificare a structurii”, a explicat Rafila, la Realitatea PLUS.

Alexandru Rafila: „Infrastructură electrică nu e pregătită”

Rafila este de părere că, în această situație în care spitalele sunt suprasolicitate, autoritățile ar trebui să își canalizeze atenția ca aceste tragedii să nu se mai repete.

„Eu am fost foarte tulburat ieri și astăzi de ceea ce s-a întâmplat și stau să mă gândesc la ceva ce ar trebui să ne pună pe gânduri. Majoritatea spitalelor din România sunt din anii 70, chiar dacă aducem echipamente, spitalele nu sunt pregătite să primească. Infrastructură electrică nu e pregătită.

Suntem într-o situație foarte dificilă când trebuie să dotăm paturile cu oxigen, să extindem capacitatea de AȚI. Cred că lucrul cel mai important în acest moment e că tot ce se întâmplă în sistemul de sănătate, în special cei care tratează coronavirus, să evite apariția unei astfel de probleme.

Reprezentantul României la OMS își face griji că situația de la spitalul din Piatra Neamț s-ar putea repeta.

Sunt foarte îngrijorat că această problema ar putea să se repete. În acest moment trebuie să minimalizăm acest risc. Să așteptăm rezultatele investigațiilor să vedem cine sunt responsabilii. Nu putem la televizor să facem dezbateri legate de vinovații”, a completat Alexandru Rafila.

Ce s-a întâmplat la spitalul de la Piatra Neamț

Cu o zi în urmă, autorităţile locale au făcut mici precizări în ceea ce privește incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ. Autorităţile arată că s-au luat toate măsurile pentru a exista continuitate pentru activitatea de îngrijire a pacienţilor.

Incendiul din Piatra Neamţ s-a soldat cu decesul a 10 oameni care se aflau, în acele momente, în secţia de Terapia Intensivă.

Potrivit autorităţilor locale, şapte bărbaţi şi trei femei cuprinse între 67 şi 86 de ani şi-au pierdut viaţa în incendiu. Aceştia se aflau în stare critică la Terapie Intensivă, unde primeau îngrijirile medicale corespunzătoare:

”În urma incendiului, zece pacienţi care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa. Este vorba de şapte bărbaţi şi trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 şi 86 de ani. Ceilalţi şase pacienţi, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferaţi sâmbătă noapte către Spitalul modular din Leţcani”, anunţă unitatea medicală, conform News.ro.

Conducerea SJU din Piatra Neamţ a declarat, într-un comunicat emis, faptul că s-au luat toate măsurile necesare vieţilor pacienţilor, care au nevoie de ventilaţie mecanică:

”Astfel, în cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două pături pentru ATI. În acelaşi timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unităţii sanitare, a unui salon pentru ATI”, precizează reprezentanţii spitalului.

Adauga un comentariu