Actualitate

Alexandru Rafila: „În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității”

Publicat: 04 aug. 2020
ALT=«Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie»
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România și președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că, în următoarea perioadă există riscul ca persoanele internate în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) dar și a celor decedate din cauza infecției cu SARS-CoV-2 să crească.

„E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentru că un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp.

În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității. Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se întregistrează după o perioadă”, a explicat Alexandru Rafila

Alexandru Rafila: ” Trebuie să ne apărăm sănătatea, dar și locurile de muncă”

Medicul Alexandru Rafila a făcut câteva recomandări pentru populație.

„În primul rând, aș încerca să le explic de ce e o anumită măsură, de ce în anumite zone aglomerate se poartă mască. E foarte simplu, pentru că nu poți păstra acea distanță de siguranță de 1,5 metri și dacă e o aglomerare mare într-un spațiu limitat, singura soluție e să folosești o barieră și bariera este masca. Lucrurile acestea trebuie explicate mai mult, trebuie exemplificate, chiar făcute niște demonstrații video, pentru ca oamenii să înțeleagă, indiferent de nivelul de pregătire.

Dacă reușim să limităm consecințele transmiterii bolii, toată zona economică, socială poate să funcționeze. Trebuie să ne apărăm sănătatea, dar și locurile de muncă. Mesajul nu trebuie să fie unul amenințător, ci să-i aducă pe oameni împreună într-o direcție pe care ne-o dorim cu toții”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „În ultimele 10 zile am avut un număr mare de cazuri, în jur de 1.000 sau peste 1.000”

De asemenea acesta a vorbit și despre creșterea numărului de cazuri în România.

„Creșterea numărului deceselor și al pacienților de la ATI e un lucru pe care deja îl consemnăm. E din cauza faptului că în ultimele 10 zile am avut un număr mare de cazuri, în jur de 1.000 sau peste 1.000. Lucrul acesta se reflectă după un anumit interval de timp, în sensul că cazurile care ajung la Terapie Intensivă și decesele apar după o perioadă de evoluție a bolii. O să vedem în continuare o tendință destul de neplăcută din punct de vedere al corpului medical. Deocamdată nu cred că lucrurile se pot schimba rapid în această zonă pentru că am avut foarte multe cazuri înregistrate în această perioadă”, a spus Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu