Actualitate

Alexandru Rafila, mesaj direcționat spre Raed Arafat: „Transparența, comunicarea sunt necesare pentru recâștigarea încrederii în autorități”

Publicat: 25 nov. 2021
Alexandru Rafila, medic, reprezentant al României la OMS și parlamentar PSD
Dr. Alexandru Rafila este noul ministrul al Sănătății

Alexandru Rafila a oferit prima declarație oficială, în calitate de ministru al Sănătății în guvernul PSD – PNL – UDMR, în cadrul unei conferințe de presă.

Deputatul a transmis că autoritățile își vor schimba abordarea și discursul, în contextul COVID-19.

„Ceea ce voi face și sunt sigur că voi găsi deschidere din partea actorilor sociali: este important să ne implicăm în procesul de decizie. Nu vor mai fi decizii autoritare, ci care vor implica un proces participativ.

Trebuie schimbat ce s-a întâmplat în ultimul an și jumătate, pentru că am avut un comportament autoritar, neexplicat. Pe de altă parte, deciziile politice au neglijat cele din sănătatea publică, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple. Dacă se va întâmpla, trebuie explicat și asumat.

Transparența, comunicarea sunt necesare pentru recâștigarea încrederii în autorități”, a declarat Alexandru Rafila, referindu-se la unele decizii luate inclusiv de șeful DSU, Raed Arafat.

Ce le transmite Alexandru Rafila românilor înainte de sărbători

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le cere cetăţenilor români să fie extrem de atenți în perioada sărbătorilor de iarnă și să respecte măsurile generale implementate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus deja cunoscute.

În altă ordine de idei, fostul reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila preconizează o creştere a numărului cazurilor Covid-19 în ianuarie.

„O să apară o creștere a cazurilor la jumătatea lui ianuarie. Eu nu am o imagine clară, dar dacă o să fie cazul să limităm cred că putem să ajungem să avem un comportament responsabil și să trecem peste valul cinci. Trebuie luate măsuri cu autoritățile locale. Trebuie să ne protejăm persoanele vulnerabile. Să vedem care este mecanismul pentru eventuale măsuri. Ministerul Sănătății a fost, după cum știți, mai mult spectator. Trebuie să ascultăm de specialiși, nu de politicieni. În momentul de față se impune starea de alertă! De ce am așteptat să avem 500 de morți pe zi ca să luăm măsuri?”, a spus Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, despre testarea elevilor

Dr. Alexandru Rafila susţine că veridicitatea testelor făcute acasă pentru elevi nu poate fi verificată.

„E un test rapid. Sunt multe care se vând în farmacie. Nu înțeleg care e problema să o faci pentru propriul copil său elev. Filmele educative sunt extrem de ușor de făcut și de răspândit (n.r.: vorbind despre o posibilă campanie în acest sens). Veridicitatea testelor făcute acasă nu poate fi verificată. Cei care sunt simptomatici nu trebuie trimiși la școală de către părinți”, a mai precizat Alexandru Rafila.

De asemenea, Rafila a fost întrebat de salariile din sănătate, iar acesta a spus că vor fi plătite la timp.

„Am discutat cu domnul ministru că sunt bani pentru plata salariilor din sănătate. O să fie plătite la timp”, a conchis Rafila.

 

 

Adauga un comentariu