Secretele istoriei

Alexandru Visinescu socheaza cu declaratia sa

Publicat: 29 ian. 2015

Fostul comandant al inchisorii Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu a intrat, miercuri, intr-un dialog cu judecatorul dosarului sau si a intrebat de ce la proces nu este audiat si un reprezentant al Directiei Penitenciarelor, in conditiile in care el a urmat ordinele sefilor acestei institutii.

Alexandru Visinescu a fost intrebat de judecatoarea Carmen Veronica Gaina daca este de acord sa dea o declaratie in dosarul in care este judecat pentru infractiuni contra umanitatii, cu precizarea ca orice spune poate fi folosit impotriva lui, potrivit legii.

Visinescu a raspuns ca nu este apt pentru asta la termenul de miercuri, din cauza starii de sanatate, insa, de principiu, este de acord sa dea o declaratie. Cu aceeasi ocazie, el a tinut sa o intrebe pe judecatoare de ce in sala sunt doar persoane care dau declaratii impotriva lui si niciuna dintre cele solicitate de el, respectivi martori sau reprezentanti ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Vezi si Dezvaluiri terifiante in cazul tortionarului Alexandru Visinescu

In acest context, intre Visinescu si judecatoare a inceput un dialog, in care magistratul a incercat mai intai sa explice ca ANP este parte in cauza, insa reprezentantii institutiei nu pot fi obligati sa se prezinte la proces.

In replica, Alexandru Visinescu a insistat sa arate ca la proces sunt prezente doar persoane „contra” lui. „Toti sunt impotriva mea. Niciunul nu e cu mine. De ce nu chemati pe nimeni in favoarea mea? Chemati-l pe Nicu Dumitriu„, i-a cerut, pe ton ridicat, Visinescu judecatorului.

La momentul solicitarii lui Visinescu, grefierul de sedinta a anuntat-o pe judecatoare ca la dosarul cauzei s-a intors, de la ofiterul delegat, mandatul de aducere emis pe numele martorului Nicu Dumitriu, cu mentiunea „imposibilitate de efectuare”. Magistratul a dat citire acestui document si a aratat ca martorul solicitat cu insistenta de Visinescu a fost gasit, dar se deplaseaza cu mare greutate, fiind si sub tratament medical intensiv. Astfel, ofiterul care trebuia sa-l aduca pe Nicu Dumitriu a constatat ca nu poate executa mandatul emis de judecator.

Vezi si Au iesit la iveala inca sapte detinuti UCISI de tortionarul Visinescu

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, „a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic”.loading...

Adauga un comentariu