National

Alexis Tsipras, declaratie controversata despre imigrantii care sosesc in Grecia

Publicat: 06 oct. 2015
1

Premierul grec, Alexis Tsipras, a afirmat marti ca refugiatii care sosesc in tara sa pe Marea Egee din Turcia reprezinta ”o problema europeana”, relateaza marti agentia DPA.

”Veti vedea ca aceasta este o problema europeana”, i-a transmis Tsipras cancelarului austriac, Werner Faymann, intampinandu-l marti la aeroport, potrivit televiziunii elene de stat TV ERT.

Cancelarul austriac a vizitat marti insula greceasca Lesbos, principala poarta de intrare in Europa pentru refugiatii si imigrantii proveniti din Orientul Mijlociu. Faymann, care a venit impreuna cu Tsipras, ar urma sa discute despre asistenta pentru Atena pentru a putea face fata afluxului de nou-sositi, in conditiile in care mii de imigranti trec Marea Egee din Turcia in fiecare saptamana in speranta de a ajunge in Europa de Vest.

Pe agenda convorbirilor dintre cei doi lideri figureaza, de asemenea, crearea asa-numitelor hotspot-uri, primele centre de primire si inregistrare a refugiatilor in principalele lor puncte de intrare in Europa.

In afara de Lesbos, prin care intra in Grecia majoritatea refugiatilor, vor fi create hotspot-uri in Chios, Samos, Leros si Kos, potrivit guvernului grec.

Inainte de a pleca din Viena, Faymann si-a exprimat speranta ca toate tarile Uniunii Europene vor coopera pentru crearea de hotspot-uri in Grecia si Italia. ”Nu este o sarcina usoara, dar din punct de vedere politic este lucrul corect ce trebuie facut”, a afirmat Faymann.

Confruntata cu un aflux de imigranti, Uniunea Europeana a convenit asupra unor cote de redistribuire a 120.000 de refugiati in cele 28 de state membre. Faymann este de parere ca distribuirea va fi mai usoara in punctul de intrare, in Grecia si Italia.

Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratii (OIM), in jur de 420.000 de imigranti au sosit in Grecia in acest an.

Adauga un comentariu