National

Alianta PSD-UNPR-PC este LEGALA. ICCJ a respins contestatia PNL

Publicat: 07 mart. 2014
1

Partidul National Liberal a depus joi la Inalta Curte de Casatie si Justitie o contestatie prin care solicita anularea deciziei Biroului Electoral Central de inregistrare a Aliantei Electorale PSD-UNPR-PC. ICCJ a respins vineri contestatia, asadar alianta ramane in vigoare.

In actiunea depusa in instanta, reprezentantii PNL arata ca protocolul de constituire a aliantei electorale „Alianta Electorala PSD-UNPR-PC” nu reprezinta protocolul unei aliante electorale, ci al unei aliante politice, structura reglementata in mod expres prin prevederile Legii nr. 14/2003, a partidelor politice, potrivit Agerpres.

Citeste si: Alianta electorala PSD-UNPR-PC, aprobata de BEC pentru europarlamentare. PNL contesta

De asemenea, PNL sustine ca protocolul de constituire a Aliantei Electorale PSD-UNPR-PC a fost depus tardiv, dupa expirarea termenului prevazut de lege si astfel nu poate produce efecte juridice.

Reprezentantii PNL detaliaza in contestatie motivele pentru care solicita anularea deciziei BEC din 5 martie prin care a fost admis protocolul de constituire a Aliantei Electorale PSD-UNPR-PC.

Astfel, art. 7 alin. 1 din Legea 33/2007 prevede: „Partidele politice, aliantele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale se pot asocia intre ele numai la nivel national, pe baza de protocol, constituind o alianta electorala, in scopul participarii la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European”.

Citeste si: Alianta USD RESPINSA de Inalta Curte de Casatie si Justitie

PNL sustine ca dispozitiile art. 6.3 — 6.7 din protocol contin prevederi referitoare la situatii ulterioare alegerilor europarlamentare alianta avand, de fapt, un scop mult mai larg decat acela de a participa la alegerile europarlamentare: „i) sustinerea unui anumit candidat la presedintia Parlamentului European; ii) aderarea la un anumit grup politic; iii) colaborarea, consultarea si stabilirea actiunilor comune in cadrul activitatilor comune din Parlamentul European, Parlamentul Romaniei, Guvernului Romaniei si la nivelul autoritatilor administratiei publice locale”.

In opinia PNL, situatia prezentata intruneste conditiile de existenta ale unei aliante politice, structura care este reglementata, in principal, de art. 28 si urm. din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, iar aceasta lege stabileste o procedura expresa pentru inregistrarea unei aliante politice, conform dispozitiilor art. 29: „(1) Pentru inregistrarea aliantelor politice se depun la Tribunalul Bucuresti urmatoarele documente”.

Citeste si: Denumirea USD, RESPINSA de Biroul Electoral Central

De asemenea, Legea nr. 14/2003 prevede in mod expres obiectivele care pot apartine unei aliante politice, existand o distinctie semnificativa in raport cu oricare dintre caracteristicile unei aliante electorale: art. 35 „Obiectivele aliantelor politice, precum si modul lor de organizare trebuie sa se conformeze prevederilor art. 2 si 3, cu exceptia participarii cu candidati in alegeri, care este optionala”.

„In conformitate cu dispozitiile art. 29 si urmatoarele din Legea nr. 14/2003 se poate constata faptul ca in cazul de fata Alianta Electorala PSD-UNPR-PC este in fapt o alianta politica. Inregistrarea unei asemenea aliante la Biroul Electoral Central a avut drept scop eludarea procedurilor impuse de Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, pentru ca in mod concret, obiectivele acestei structuri politice exced cadrului delimitat de participarile la alegerile europarlamentare”, se arata in contestatie.

PNL mai sustine ca protocolul de constituire a Aliantei Electorale PSD-UNPR-PC a fost depus tardiv, dupa expirarea termenului prevazut de lege si, astfel, nu poate produce efecte juridice.

Astfel, art. 7 alin. 2 din Legea nr. 33/2007 statueaza: „Protocolul de constituire a alian?ei electorale se depune la Biroul Electoral Central in termen de 48 de ore de la infiin?area acestuia”, iar BEC a fost infiin?at la data de 28 februarie 2014.

Conform art. 181 alin. 1 pct. 1 raportat la alin. 2 al aceluiasi articol din Codul de Procedura Civila, termenul limita de depunere a protocolului era 3 martie 2014, orele 24,00.

PNL arata ca protocolul aliantei PSD-UNPR-PC a fost depus in data de 4 martie 2014 (dupa pranz), deci in afara termenului legal.

Adauga un comentariu