Stiri medicale

Alimentatia vegetariana – avantaje si dezavantaje

Publicat: 18 ian. 2013

Dezavantaje – O alimentaţie vegetariană poate provoca diferite carenţe dacă alimentele de origine animală nu sunt înlocuite cu alimente adecvate.
– carenţă de fier: fierul din alimentele de origine animală este mai bine absorbit de organism, spre deosebire de cel conţinut de legume.
– carenţă de zinc: zincul este mai prost absorbit de către organism din cauza fibrelor prezente în legume.
– carenţă de vitamina B12: este foarte periculoasă în timpul sarcinii deoarece poate provoca malformaţii ale fătului.
– carenţă de calciu: afectează mai ales copiii şi adolescenţii care au un regim vegetarian.
Avantaje – Alimentaţia vegetariană protejează organismul de boli cardio-vasculare, de diferite tipuri de cancere care afectează sistemul digestiv, de hipertensiune arterială sau de diabetul de tip 2. Consumul de grăsimi animale are, pe termen lung, un efect negativ asupra organismului.
Legumele şi fructele sunt bogate în fibre, ceea ce duce la un aport considerabil de antioxidanţi, minerale şi vitamine.
Ce nu trebuie să-ţi lipsească – Carnea îţi asigură aportul de proteine şi de aminoacizi absolut indispensabili bunei funcţionări a organismului. Cerealele şi legumele pot înlocui consumul de carne dacă sunt combinate în mod corespunzător: la o masă trebuie să consumi cereale (paste, orez, porumb) combinate cu linte, fasole sau lapte de soia.
Pentru a remedia carenţa de fier, trebuie să-ţi asiguri un aport suplimentar de vitamina C. Aceasta permite o mai bună asimilare a fierului. Aşadar, consumă mai multe fructe şi legume crude pe zi. Pentru a asigura aportul necesar de materii grase, consumă fructe oleaginoase (nuci, alune). Au un conţinut important de proteine şi acizi graşi.
Interzis pentru copii! Alimentaţia exclusiv vegetariană nu este recomandată copiilor şi adolescenţilor. Înainte să iei o decizie în acest sens, mai ales dacă implică şi membri ai familiei tale, este mai bine să ceri sfatul unui nutriţionist.loading...

Adauga un comentariu