Alimente care strica dintii

Publicat: 04 mai 2010

Cariile dintilor sunt o problema foarte frecventa si comuna de sanatate dentara, care sunt cauzate de alimentatia necorespunzatoare si dezechilibrata si de igiena dentara precara. Dieta joaca un rol important in dezovltarea dintilor si ca orice deficienta poate afecta formarea dintilor facandu-i predispusi la carii. In general, este vorba de dieta pe care o consumam si care ne face mai sensibili la carii si prin urmare mentinerea unei bune igiene dentare joaca un rol important pentru prevenirea cariilor. Doar spaladu-va pe dinti dupa fiecare masa puteti preveni aparitia cariilor dentare.

Zaharurile
Alimentele cauzeaza de obicei deterioarea dintilor din cauza continutului lor ridicat de zahar. Anumite produse alimentare ca zahar alb, zahar brun, zahar organic, suc de trestie, sirop de porumb, sau gemurile comerciale si bomboanele, care sunt lipicioase in consistenta, sunt foarte periculoase pentru dinti. Deteriorarea dintiilor si carierea incepe in termen de cateva ore dupa consumul acestor alimente, in cazul in care dintii nu sunt spalti imediat. Unele bacterii prezente in saliva noastra consuma aceste molecule de zahar si produc acizi, ca produse secundare ale acestora. Acizii ataca smaltul si provoaca aparitia cariilor. De aceea trebuie sa va spalti pe dinti macar de doua ori pe zi.

Paine si produse de patiserie
Unele produse dublu-rafinate cum ar fi faina alba de grau, sunt daunatoare pentru dinti. Paine, biscuiti, prajituri, gogosi, cereale pentru micul dejun, briose, produse de patiserie, tortilla, covrigii, si sandwich-uri ar trebui sa fie evitate, chiar daca acestea sunt aduse dintru-un magazin de produse alimentare de sanatate, sau sunt etichetate ecologic. Cu cat mai rafinat este produsul, cu atat mai mult rau provoaca dintilor.
In plus, aceste produse contin carbohidrati, care sunt bogati in amidon si compusi simpli care afecteaza dintii. Produsele care afecteaza cel mai tare dintii sunt cele lipicioase, deorece raman pe suprafata dintelui si ofera un suport bun pentru formarea cariilor.
In prezent majoritatea tinerilor sunt consumatori de fast-food, lucru care este daunator atat pentru organism cat si pentru dantura. Lipsa de vitamine si minerale din aceste mancaruri distruge structura dintelui de la nivelurile sale moleculare, creand conditii pentru formare cariilor dentare.

Cafea si bauturi racoritoare
Cafeaua, bauturile racoritoare, sucurile de fructe cu arome artificiale, pot cauza decolorarea dintilor. Pentru a obtine un zambet frumos, evitati cafeaua, ceaiurile si bauturile carbogazoase. In plus, cauzand decolorarea dintilor, aceste ingrediente artificiale din bauturi influienteaza structura smaltului si provoaca aparitia cariilor.

Alcoolul
Baut in exces, alcoolul provoaca daune dintilor prin eliminarea smaltului de pe suprafata dintilor, decolorandu-i si facandu-i predispusi la carii.
Fumatul este de asemenea raspunzator pentru decolorarea dintilor si a cariilor dentare.

Sunt o multime de alimente bune pentru dinti: fructe si legume prospete, carne, nuci, peste. Oricum, indiferent de ce mancati spalati-va pe dinti macar de doua ori pe dinti pentru a-i mentine sanatosi si mergeti regulat la dentist pentru control!loading...

Adauga un comentariu