Diete si regimuri

Alimente pe care, probabil, le-ai spalat gresit pana acum

Publicat: 22 nov. 2018
25

Oamenii carora le pasa de sanatatea lor stiu exact de ce este important sa spele bine toate produsele alimentare. Procesul de spalare al alimentelor pare usor, trebuie doar sa dai drumul apei de la robinet si sa clatesti, dar exista cateva diferente importante de retinut.

1. Fructe si legume congelate. Fructele si legumele congelate iti usureaza viata, deoarece le scoti din congelator si doar le pui direct la fiert, dar ar trebui sa stii ca inainte de a fi congelate, acestea sunt doar foarte putin clatite cu apa. Foarte multi oameni nu-si mai spala produsele congelate inainte de a le folosi, iar acest lucru este in regula daca sunt gatite la temperaturi ridicate, dar daca le faci al dente trebuie sa le speli bine inainte si sa le tratezi ca si cand ar fi proaspete, pentru a scapa de praf si bacterii. 

2. Orez. Orice tip de orez trebuie clatit de 3-4 ori inainte de a fi gatit, mai ales cel cu bob lung. In acest caz, principalul pericol sta nu atat in praf cat in amidon. Amidonul este cel ce face ca orezul sa se lipeasca si sa arate neapetisant si de aceea este recomandata spalarea si a altor legume cu amidon, cum ar fi porumbul sau graului, pana ce apa iese curata, potrivit feminis.ro.

3. Stridii. Toate fructele de mare trebuie spalate in forma initiala, chiar daca sunt congelate, deoarece mai pot avea nisip sau sare. In caz contrar, ai manca toate deseurile ce ajung in mari si oceane. 

4. Lapte si produse lactate. Este recomandat sa speli cutiile de lapte si iaurt inainte de a le baga in frigider si inainte de a le deschide, deoarece pe ele pun mana foarte multi clienti care se uita la eticheta si imediat ce deschizi ambalajul, toate bacteriile de la oamenii care le-au atins intra in container. 

5. Pestele. Pestele crud nu trebuie neaparat spalat, doar daca ai de gand sa-l mananci asa. Altfel, temperaturile ridicate omoara toate bacteriile, dar daca incepi sa-l manevrezi crud, bacteriile se vor imprastia prin bucataria ta. Ar trebui, totusi, ca dupa ce termini de curatat si taiat pestele sa te speli pe maini, apoi sa speli tocatorul si cutitul folosit.

6. Varza. Indiferent de tipul verzei, aceasta trebuie bine spalata. Daca urmeaza sa gatesti conopida, care face parte de fapt din aceeasi familie a cruciferelor, trebuie sa cureti toate manunchiurile si sa le separi pe fiecare. Daca vrei sa prepari varza alba sau rosie, trebuie sa arunci primele doua straturi, care sunt cele mai murdare, iar pentru a scapa de insecte si bacterii, pune varza in chiuveta plina cu apa si adauga un pic de otet, apoi las-o acolo cateva minute, iar la sfarsit clateste varza cu apa curata.

7. Dozele de suc sau bere. Dozele sunt nepretuite vara, pentru ca aluminiul pastreaza pentru mai mult timp temperatura scazuta a bauturilor, pe care le face sa fie mai gustoase. Dar nu te infinge intr-o doza doar pentru ca ti-e sete, mai intai spal-o sau macar sterge-o deasupra, deoarece acestea calatoresc, de obicei, in tiruri prafuite si pe rafturile din magazin le manevreaza tot felul de oameni. In plus, daca ai posibilitatea, toarna contiutul dozelor intr-un pahar.

8. Salata. Toate legumele verzi sunt extrem de gustoase si sanatoase, dar tine minte sa speli salata inainte de a o manca. Astfel vei scapa de pamantul si gazele de pe frunze si cel mai indicat este sa rupi fiecare frunza si sa le lasi pe toate in apa rece timp de cateva minute. La sfarsit, trebuie sa iei frunzele de salata si sa le pui pe un prosop curat si uscat, unde sa le lasi sa se usuce bine.

9. Merele. Cele mai sanatoase mere sunt cele tinere, care nu trec prin nici un fel de tratament si nu sunt date cu ceara, dar daca vrei sa mananci un mar iarna, trebuie sa-l speli foarte bine. Studiile au aratat ca daca lasi merele in apa cu praf de copt timp de 12 minute, majoritatea chimicalelor cu care sunt tratate vor iesi la suprafata. 





Adauga un comentariu