National

Alimentele se vor scumpi din cauza lipsei de politici agricole

Publicat: 22 mai 2011
1

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) apreciaza ca, in perioada urmatoare, produsele alimentare se vor scumpi din cauza conditiilor meteo, dar si pentru ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu are nici o politica de sustinere a sectorului. „Datele de la aceasta ora arata ca productia de secara va fi cu 22,9% mai mica fata de cea de anul trecut, productia de rapita cu 22%, iar productia de oleaginoase cu circa 7,6%. De asemenea, productiile de legume si fructe (caise, cirese, ardei etc.) sunt intarziate si clar productiile vor fi mai mici. Dupa ploile din aceasta primavara, pentru lunile iunie si iulie, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigatii nu este functional. Ministrul Agriculturii a declarat ca Romania nu va intra in criza alimentara pentru ca are potential, insa acesta trebuie si valorificat prin politici coerente, ceea ce, la ora actuala, lipseste cu desavarsire Romaniei”, a afirmat presedintele FNPAR Viorel Matei intr-un comunicat al asociatiei patronale.
Potrivit documentului, FNPAR cere conducerii Ministerului Agriculturii „sa revina la scopul pentru care a fost infiintata institutia, si anume acela de a intocmi strategiile si politicile agricole ale Romaniei, astfel incat mancarea sa nu devina un lux pentru romani”.
Totodata, FNPAR considera ca „incercarea ministrului Tabara de a determina excluderea agricultorilor romani din acest for (organizatiile europene COPA si COGECA – n.r.), prin refuzul domniei sale de a achita cotizatia, traducerea in si din limba romana, arata ca nu se afla la conducerea Ministerului Agriculturii pentru a face politici agricole europene, ci altfel de politici”.
Asociatia patronala din agricultura FNPAR a fost infiintata in 2007, iar membrii sai reprezinta 67% din sectorul agricol din Romania. Federatia este afiliata, la nivel european, la asociatia fermierilor COPA si la COGECA (Confederatia Generala a Cooperativelor Agricole).

Comentarii
  • Mari tampiti au fost si sunt, toti politicienii de dupa `89, care au neglijat cu buna stiinta, cu scopuri de obtinerea de venituri ilicite personale, si care au neglijat cel mai important si sigur sector din ROAMANIA NENOROCITA–AGRICULTURA !!! Cine-i trage la raspundere ?? Atentie electorat roman aburit, in curand vor veni iar promisiunile teoretice, pe hartie, in 2012 !! Nu-i asa ? Intoaceti-le spatele, tuturor mincinosilor !

Adauga un comentariu