News Flash:

Alocatie de 350 lei pentru nasterea copilului

9 Ianuarie 2010
1231 Vizualizari | 0 Comentarii
Mamele ar putea primi o alocatie pentru nasterea copilului in valoare de 350 lei, care se va acorda pentru fiecare nastere chiar daca copilul s-a nascut mort sau a murit dupa nastere, potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta, pus vineri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii. Evaluarile realizate la nivelul autoritatilor administratiei publice au demonstrat ca exista dificultati in gasirea unui furnizor care sa asigure toate produsele ce vor compune trusoul pentru nou-nascuti, in prezent acestea fiind in imposibilitatea acordarii dreptului pentru copiii nascuti dupa 31 decembrie 2009, dupa ce in 2006 Guvernul a stabilit ca pentru copiii nascuti in perioada ianuarie 2007 - decembrie 2009 sa fie acordata contravaloarea trusoului.

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca in prezent sunt reglementate doua prestatii sociale care sunt destinate aceluiasi scop, respectiv sprijinirea familiilor in care se nasc copii. Cele doua prestatii sunt trusoul si alocatia pentru nou nascuti acordata pentru primii patru copii nou-nascuti vii, potrivit Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat. Acordarea dreptului si plata alocatiei pentru nasterea copilului se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare, prin dispozitie a primarului localitatii in a carei raza domiciliaza mama sau, dupa caz, unde a fost inregistrata nasterea copilului. Alocatia se va acorda o singura data pentru fiecare copil nascut, daca cererea este depusa in cel mult 12 luni de la nasterea copilului. Alocatia pentru nasterea copilului se acorda si in cazul copiilor nascuti morti sau decedati ulterior nasterii.

Cuantumul alocatiei urmeaza sa fie indexat prin hotarare a Guvernului. Vor avea dreptul la alocatia pentru nasterea copilului atat cetatenii romani, cat si cetatenii straini sau apatrizi cu domiciliul sau resedinta in Romania, cererea pentru obtinerea alocatiei trebuind sa fie inregistrata la primarul comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, al sectorului municipiului Bucuresti in care domiciliaza mama sau in care a fost inregistrata nasterea copilului. Daca nasterea a fost inregistrata in alta tara, alocatia pentru nasterea copilului se va acorda doar in cazul copiilor ai caror parinti au domiciliul sau resedinta in Romania si au certificat de nastere eliberat de autoritatile romane. Dupa analizarea cererii si a actelor doveditoare primarul trebuie sa dispuna, in cel mult 10 zile de la data inregistrarii cererii, acordarea sau neacordarea alocatiei, prin dispozitie scrisa.

Prevederile proiectului de OUG se aplica incepand cu nasterile survenite in anul 2010, pentru copiii nascuti pana la 31 decembrie 2009, solicitarea sau plata drepturilor de alocatie pentru copiii nou-nascuti si trusou pentru nou-nascuti se vor efectua in baza prevederilor legale in vigoare la data nasterii copilului, dar nu mai tarziu de 31 octombrie 2010.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

guvernul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4830 (s) | 24 queries | Mysql time :0.369492 (s)