Curiozitati

Alocatiile pentru copii, MAJORATE. Cand intra in vigoare legea

Publicat: 07 oct. 2019
9

Alocatiile de stat pentru copii, majorate, de la 1 ianuarie 2020, in ritm cu rata medie a inflatiei! Aceasta este o modificare adusa la legea alocatiilor de parlamentarii PNL si care urmeaza sa fie votata in Camera Deputatilor.

Alocatiile de stat pentru copii ar putea sa creasca in fiecare an odata cu inflatia, potrivit unei propuneri legislative pentru modificarea Legii nr. 61/1993.

Proiectul a fost depus la Senat pe 11 septembrie 2018, dar a fost respins pe 4 februarie 2019. Cu toate aceastea, proiectul a primit aviz favorabil in Comisa de Munca, iar luni urmeaza ca deputatii sa dea votul final.

Initiativa legislativa prevede ca alocatia pentru copii sa se stabileasca in raport cu indicatorul social de referinta" (ISR).

"Tara noastra se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste sumele cheltuielilor pentru alocatiile destinate copiilor", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

"Inflatia a crescut alarmant in ultima perioada, iar efectele asociate acesteia devin o povara serioasa pentru familiile din Romania, care isi sustin cu greu existenta. De asemenea, migratia romanilor spre alte tari pentru un trai mai bun reprezinta o problema alarmanta pentru natalitate si pentru demografia tarii", precizaeza  initiatorii proiectului, Robert Sighiartau si Dumitru Mihalescul, deputati PNL.

Si ministrul Muncii, Marius Budai, a declarat ca alocatiile de stat pentru copii urmeaza  sa fie indexate anual, in raport cu indicele de inflatie, incepand din 2020.

"In Comisia de munca am fost prezent la o dezbatere si am aprobat ca alocatiile pentru copii sa fie indexate anual cu rata inflatiei, pana facem alte masuri de majorare", preciza Budai.

Alocatia pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani este de 300 de lei, iar pentru cei cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani este de 150 de lei. De asemenea, alocatia este de 300 de lei si pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani in cazul celor cu dizabilitati.

Adauga un comentariu