News Flash:

Alta licitatie trucata sub conducerea fostului rector Stanciu

13 Aprilie 2005
860 Vizualizari | 0 Comentarii
•Conducerea UMF a organizat o licitatie publica contrar prevederilor legale, doar pentru a favoriza SC Rotherm SRL din Iasi •Suma de 2,6 miliarde lei, valoarea contractului, a intrat in mod dubios in conturile acestei firme •Comisia de licitatie compusa din oamenii loiali ex-rectorului Stanciu s-a facut ca nu vede normele legislative •In loc sa fie incheiat un singur contract de furnizor, conducerea UMF a recurs la o golanie si a incheiat trei contracte •Pentru a facilita SC Rotherm SRL, ex-rectorul Stanciu a acceptat transformarea contractului de furnizor in contract de comision-import

Numeroase contracte intocmite in dispretul legii, selectii de oferte si licitatii dubioase caracterizeaza activitatea manageriala a fostului rector Carol Stanciu, al Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi. Am publicat numeroase articole, rezultate ale anchetelor jurnalistice, in care era demonstrat clar ca fondurile publice de la UMF Iasi devenisera bataia de joc a fostului rector Stanciu si a acolitilor sai. Nimeni nu a luat atitudine, lasand loc unor interpretari conform carora aceste situatii scandaloase nu se doresc a fi clarificate. ZIUA de Iasi insista ca organele abilitate sa ia masuri pentru anchetarea lui Carol Stanciu si identificarea celorlalte persoane responsabile.

Sirul ilegalitatilor savarsite la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr. T. Popa" in perioada in care prof. dr. Carol Stanciu era rector continua sa demonstreze ca acesta a cheltuit banii publici dupa bunul plac. La sfarsitul lunii ianuarie a anului 2001, conducerea universitatii organizeaza licitatie publica pentru achizitionarea unor utilaje de alimentare cu combustibil gazos a centralei termice de la sediul UMF. Anuntul a fost publicat in presa locala si nationala in data de 18 ianuarie 2001, iar termenul pentru licitatie a fost stabilit pentru 31 ianuarie. Conform legislatiei, conducerea UMF trebuia sa respecte termenul de 30 de zile de la data anuntului si desfasurarea licitatiei, dar au trecut cu vederea peste acest lucru. Chiar daca licitatia a fost organizata contrar prevederilor legale, SC Rotherm SRL din Iasi a fost declarata castigatoare, cu o valoare de 2,6 miliarde lei. Conducerea UMF a mers inainte cu incalcarea normelor legislative. Ulterior, in loc sa fie incheiat un singur contract de furnizor, au fost incheiate trei contracte. Valoarea primului contract a fost de 822 milioane lei, inclusiv TVA, pentru achizitia de piese si componente ale centralei termice. Al doilea a fost in valoare de 444 milioane lei, inclusiv TVA, pentru manopera montaj echipamente centrala termica. Cel de-al treilea contract, in valoare de 49 mii Euro, echivalentul a circa 1,25 miliarde lei, fara TVA, nu este de furnizor, ci de import in comision. Conducerea institutiei de invatamant superior a transformat contractul de furnizor in cel de import in comision pentru a nu mai adauga TVA si taxe vamale de import. Folosindu-se de un siretlic, ex-rectorul Stanciu a reusit astfel sa nu depaseasca valoarea totala a ofertei fata de oferta adjudecata la licitatie. Documentatia privind achizitionarea utilajelor pentru echiparea centralei termice nu are nici o semnatura si nu este inregistrata in contabilitatea unitatii. Conducerea UMF nu a avut aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, chiar daca banii provin din venituri proprii. Din comisia de licitatie au facut pare Monica Vanatoru, Norina Forna si Lucian Todoroni, nepotul ex-rectorului Stanciu. Acestia au facut parte din toate comisiile de licitatie organizate de UMF.

Caiet de sarcini inexistent

Caietul de sarcini nu este semnat, nu scrie de cine a fost intocmit si nu are nici numar de inregistrare. Cu toate acestea, caietul de sarcini a fost cumparat de SC Rotherm SRL din Iasi, SC Energo Instal SRL din Cluj, SC Unicomp SRL din Bucuresti, SC Incom SA din Iasi, SC DAS SRL Iasi, SC Pifati SRL din Bucuresti, SC Ethnic SRL Iasi, SC Penta Etnis SRL Iasi si SC Comitel SRL Iasi. Din partea Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene Iasi a participat ec. Doina Ailoaie. In documentatie este specificat ca acest contract este de vanzare-cumparare, preturile de achizitie sunt in lei si vor include toate cheltuielile - transport, manipulare, depozitare. In urma licitatiei, SC DAS SRL din Iasi a contestat hotararea comisiei de licitatie de a da castig de cauza SC Rotherm SRL Iasi, deoarece a fost depunctata cu toate ca avea oferta completa. Prin organizarea de catre conducerea UMF a acestei licitatii trucate, SC Rotherm SRL a intrat in posesia unui contract in valoare de 2,6 miliarde lei. Aceasta in conditiile in care oferta valorica prezentata de aceasta firma este de 2,9 miliarde lei. Chiar daca diferenta de 300 milioane lei, reprezentand valoarea executiei instalatiei de gaz metan, nu este prevazuta in caietul de sarcini, comisia de licitatie prin hotarare de adjudecare o trece ca facilitate. Cotidianul ZIUA de Iasi va continua seria dezvaluirilor privind ilegalitatile de la UMF.
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1435 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012867 (s)