News Flash:

Alte cateva sute de milioane Euro prin patru noi masuri la SAPARD

25 Martie 2005
1090 Vizualizari | 0 Comentarii
•In cursul zilei de ieri, directorul Regionalei SAPARD, Teodor Robu, a prezentat noile masuri, in curs de acreditare •Pentru acestea, a fost insa aprobate plafoanele financiare

Sumele de bani care au fost alocate in acest an pentru noile masuri al Programului SAPARD, in numar de patru, insumeaza 342 milioane Euro, la nivel national. Aceste sume de bani urmeaza a fi trimise la judete, prin intermediul agentiilor regionale, in functie de proiectele care vor fi declarate eligibile si mai apoi aprobate. Cele patru noi masuri sunt 1.2. - legata de infiintarea de laboratoare sanitare si fito-sanitare, masura 3.2. - are ca scop infiintarea grupurilor de producatori, masura 3.3. - are ca scop lucrari legate de mediu in spatiul rural, in timp ce ultima masura in curs de acreditare, masura 3.5., este legata de silvicultura. In cadrul acestor masuri ale Programului SAPARD, valoarea proiectelor este situata intre 80 mii Euro si 100 mii Euro, in timp ce cota de participare a Agentiei este de 50 la suta, exceptie facand proiectele aflate in coordonarea institutiilor statului si care au ca scop dezvoltarea sistemului public. Fondurile la cele patru masuri sunt de 13 milioane Euro, pentru masura referitoare la programele de imbunatatire a conditiilor de mediu, 42 milioane Euro la masura care are ca scop sprijinirea activitatilor din domeniul sanitar- veterinar si fito-sanitar, 39 milioane Euro, pentru grupurile de producatori, in timp ce, in cazul masurii Silvicultura, sumele de bani acordate de Uniunea Europeana sunt de 248 milioane Euro. "Sumele de bani acordate sunt deosebit de mari. La nivel de regiune avem deja solicitari pentru anumite proiecte, cu toate ca masurile nu au fost inca acreditate. Ca un exemplu, pentru regiune avem in jur de patru solicitari pentru proiecte de laboratoare sanitar-veterinare si fito-sanitare, iar la toata masurile cofinantarea este de 50 la suta, iar cealalta persoana trebuie sa puna jumatate din suma, in timp ce, pentru proiectele de interes public, finantarea este integrala", a sustinut ieri Teodor Robu, directorul Agentiei Regionale SAPARD Iasi.

Initiative

Directorul SAPARD a mai afirmat ieri ca, in aceste zile, se discuta despre garantarea de catre stat a investitiilor private. "In aceste zile se discuta despre un ordin prin care investitorii privati sa aiba garantarea de catre stat a investitiilor. Este extrem de important, pentru ca, pentru obtinerea creditului, ar putea garanta chiar cu investitia, adica cu utilajele pe care le achizitioneaza prin SAPARD", a mai declarat ieri Robu. Astfel, garantarea de catre stat a acestor investitii ar duce la o mai mare accesibilitate a programului, fiind mai usor de obtinut un credita bancar. Totodata, noile modificari aduse masurii 3.1 - Investitii in exploatatiile agricole au scopul principal de a stimula depunerea de proiecte SAPARD pentru cei care au concesionat spatii care au fost incluse in cadrul masurii mentionate, ca spatii care pot contracta fonduri SAPARD. Totodata, in aceasta saptamana va fi aprobat un proiect privat, pentru Valea Seaca, in valoare de 7,3 miliarde lei. Beneficiarul acestui proiect este societatea comerciala Agrocomplex Lunca Pascani si are ca scop achizitionarea de utilaje si masini agricole.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015037 (s)