News Flash:

Alte cinci milioane Euro pentru CET Iasi SA

29 Mai 2005
934 Vizualizari | 0 Comentarii
•Valoarea creditului pe care SC CET Iasi SA il va contracta de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea fi majorata •Odata cu cresterea creditului contractat, vor creste si sumele nerambursabile acordate de guvernul Elvetiei, pana la 10-12 milioane Euro

Studiul de fezabilitate in baza caruia SC CET Iasi SA va obtine un credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea fi refacut. "Reprezentantii BERD au fost de parere, dupa analiza sumara a studiului de fezabilitate, ca fondurile imprumutate nu vor ajunge pentru investitiile necesare la CET Iasi SA. Am cerut ca, odata cu cresterea sumei imprumutate, sa creasca si cuantumul sumelor nerambursabile", a declarat Gheorghe Nichita. Astfel, primarul municipiului Iasi a obtinut promisiunea ca grantul acordat de guvernul Elvetiei ar putea creste de la suma de 7 milioane Euro, la 10-12 milioane Euro. Conform acordului de prefinantare semnat initial, valoarea creditului contractat de SC CET Iasi SA de la BERD trebuia sa fie de 15 milioane Euro. La acestea se adaugau 7 milioane Euro, ca sume nerambursabile din partea guvernului Elvetiei si 3 milioane Euro, contributia din partea SC CET Iasi SA. Anul trecut, inspectorii BERD au fost la Iasi pentru a verifica gradul de credibilitate a societatii. Tot cu aceasta ocazie, o comisie formata din trei membri, doi reprezentanti de la primarie si unul de la SC CET Iasi SA, au stabilit un consultant oficial din Elvetia, al carui rol este de supervizare a analizei proiectului de fezabilitate. Plata consultantului, in valoare de 149 mii Euro, este asigurata de catre BERD. Primarul Gheorghe Nichita a mai spus ca dupa refacere, studiul de fezabilitate va fi pus in discutia SC CET Iasi SA si a primariei pentru a fi stabilite proiectele la care se va lucra. "La jumatatea lunii iunie vom avea discutii mult mai clare in legatura cu aceasta problema", a precizat Gheorghe Nichita. Conducerea SC CET Iasi SA a alcatuit un plan de restructurare si retehnologizare a unitatii, plan ce a fost aprobat de Consiliul Local si urmeaza a fi pus in practica. Pana in 2011, la SC CET IasI SA vor fi investite sume importante atat din fonduri proprii, cat si din fonduri atrase, pentru modernizarea intregului sistem. Programul are mai multe etape: contorizare si montarea repartitoarelor de costuri, inlocuirea retelelor secundare, inlocuirea retelelor primare si retehnologizarea centralele de productie. Prin aplicarea acestui plan autoritatile locale urmaresc atingerea mai multor obiective, si anume: reducerea pierderilor in sistem de la 30,7 % la 17 %, recuperarea datoriilor de la populatie, functionarea unitatii fara subventionarea energiei termice, recastigarea consumatorilor de energie termica, precum si crearea pietei locale de energie electrica.
Cristian MATASA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1209 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014180 (s)