News Flash:

Alternativa viabila la cartile de munca

1 Februarie 2005
1161 Vizualizari | 0 Comentarii
•Aproape 1.300 de agenti economici ieseni au primit pana in acest moment peste 140 de mii stagii de cotizare •Stagiile de cotizare urmeaza sa inlocuiasca, treptat, cartile de munca

Pentru judetul Iasi a fost emis pana in acest an un numar de 192 mii de certificate privind stagiul de cotizare. Acestea sunt fise individuale ale angajatilor, in care sunt trecute datele referitoare la durata in care acestia au platit contributia la fondul de pensii si perioada in care au fost incadrati in munca. "Este pentru prima data de la aparitia Legii 19 cand este dat acest stadiu. Este foarte important, deoarece pe acesta este scris venitul lunar brut si punctajul mediu anual al salariului. Pana la sfarsitul lunii ianuarie s-au distribuit stagii de cotizare unui numar de 1.279 agenti economici, ramanand de distribuit certificate la agentii economici cu un numar mic de salariati", a declarat ieri Adriana Grecu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Iasi. Totodata, in acest stagiu mai este mentionat si numarul de zile lucrate de un angajat pe parcursul unui an de zile, fiind mult mai usor in stabilirea drepturilor legale de pensie. Aceste stagii trebuie prezentate lunar de angajatori la CJP Iasi, de catre un delegat al firmei in cazul celor cu peste 700 de angajati, situatie in care sunt in acest moment un numar de 41 de societati comerciale din judet, prin programare la CJP pentru societatile cu numar de salariati cuprins intre 26 si 700, situatie in care sunt 820 de societati comerciale, un numar de aproape 6 mii de unitati urmand sa depuna stagiile de cotizare odata cu depunerea declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratilor. Asiguratii vor primi certificatele pe baza de semnatura, urmand ca angajatorul sa predea listele cu acestea in cel mult 45 de zile de la data semnarii procesului verbal la CJP Iasi.
In conditiile in care asiguratul constata diferente fata de realitate, va trebui sa anunte angajatorul pentru prezentarea declaratiilor in scopul de a fi rectificate. Urmare a acestor rectificari vor fi emise documente informative privind stagiul de cotizare si punctajul realizat anual, pentru a evidentia situatia corecta. Ulterior, diferentele de punctaj stabilite fata de certificatul emis pentru anul precedent vor fi regasite in certificatul din anul in curs. In acest moment, la nivelul CJP Iasi se emit stagii de cotizare aferente anului 2001, iar punctajul este stabilit prin insumarea punctelor obtinute in 9 luni, care va fi impartit la perioada de 12 luni de zile. In acelasi timp, pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 iulie 1977, data intrarii in vigoare a Legii nr. 3/1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru toate categoriile de pensii va fi de 20 de ani pentru femei si de 25 ani pentru barbati.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1269 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015438 (s)