News Flash:

Alternative la actualul sistem de pensii

31 Mai 2006
995 Vizualizari | 0 Comentarii
•O solutie la actualul sistem de pensii, care, conform analistilor, nu mai face fata numarului mare de beneficiari, este un sistem privat •Astfel, autoritatile pregatesc un nou sistem de pensii, complet, gandit pe "trei piloni", care va cuprinde pensiile publice de stat, pensiile private si pensiile facultative

O solutie la actualul sistem de pensii, care, conform analistilor financiari, nu mai face fata numarului mare de beneficiari, este un sistem privat. Astfel, autoritatile pregatesc un nou sistem de pensii, complet, gandit pe trei piloni, care va cuprinde pensiile publice de stat, pensiile private si pensiile facultative. Pilonul intai este cel al pensiilor de stat, care insa trebuie regandit, pilonul al doilea se refera la administrarea privata a fondurilor publice de pensii, iar pilonul al treilea va fi optional. Conform acestui ultim pilon, cel al pensiilor facultative, oricine are posibilitatea si doreste sa isi mareasca veniturile poate contribui la un fond de pensii suplimentare. In acest moment, legea privind pensiile facultative a fost deja aprobata de Parlamentul Romaniei si urmeaza a fi promulgata de presedintele tarii, urmand ca din ianuarie 2007 sa inceapa colectarea contributiilor. Participarea la sistemul de pensii ce se constituie nu este obligatorie, ci voluntara, facultativa. Banii stransi alimenteaza un fond, care este gestionat de o societate de administrare, desemnata prin licitatie, cu respectarea unor criterii de bonitate, forta financiara si garantii solide in operare pentru securitatea asiguratilor. Dupa o perioada de cotizare (de regula 20 de ani), se obtine dreptul la o pensie completa. Potrivit unei scheme de cotizare pe o perioada mai mica (de pilda 10 ani) se pot obtine pensii evident mai reduse. In ceea ce priveste administrarea privata a fondurilor publice de pensii, se anticipeaza ca pana in 2008 sa inceapa derularea acestui mecanism.

Facilitati fiscale pentru pensii private

Daca proiectul de lege privind pensiile private nu va suferi modificari pana la adoptarea de catre cele doua Camere ale Parlamentului, orice roman va putea cheltui pana la 15 la suta din venitul lunar impozabil pentru a contribui la un fond privat de pensii. Contributia poate fi оmpartita оntre angajat si angajator, potrivit contractului colectiv de munca sau protocolului оncheiat cu reprezentantii angajatilor. Proiectul de lege precizeaza ca suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative ale angajatului este deductibila, оn limita valorii reprezentand echivalentul оn lei a 200 Euro оntr-un an fiscal. Aceeasi facilitate fiscala este acordata angajatorilor pentru suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii, la calculul profitului impozabil, оn limita sumei reprezentand echivalentul оn lei a 200 Euro оntr-un an fiscal, pentru fiecare participant. In cazul in care un participant оnceteaza plata contributiei, acesta оsi pastreaza drepturile conform regulilor schemei de pensii facultative, cu exceptia situatiei оn care a solicitat transferul catre alt fond de pensii facultative. Fondurile cotizate de persoana care isi face o pensie privata sunt utilizate numai pentru obtinerea unei pensii facultative. Orice angajat, functionar sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru aderarea la un fond de pensii facultative.

Cotizatie la o firma de asigurari

In acest moment, cei care vor sa-si asigure o pensie la batranete au posibilitatea de a cotiza la una dintre firmele de asigurare din Iasi. De cativa ani, pe piata romaneasca au patruns mai multe firme de acest gen, cu renume peste hotare. Acestea asigura, in urma unei cotizari anuale, semestriale sau lunare, o pensie alternativa fata de sistemul de pensii de stat. In afara de asta, daca survine decesul celui care a cotizat, capitalul strans si neutilizat revine familiei. "Sistemul este sigur. Banii sunt capitalizati si investiti iar dupa zece sau douazeci de ani, cel care a cotizat nu trebuie sa isi mai puna problema zilei de maine", a declarat Gica Tirdea, reprezentantul unei astfel de firme de asigurari. Oferta difera de la firma la firma. Astfel, sunt societati care pe langa pensia privata ofera si asigurare de viata ori de invaliditate permanenta sau partiala de munca. In afara de acest aspect, cei care vor sa opteze pentru a cotiza la o societate de asigurari trebuie sa fie atenti la o serie de clauze. In acest sens, o parte dintre firmele de asigurari nu ofera nici o garantie in cazul in care persoana care cotizeaza moare in tari ca Afganistan, Mali, India, Pakistan sau sufera de un accident miocardic sau atac cerebral. In general, cei care vor sa beneficieze de o pensie privata trebuie sa cotizeze o suma anuala care poate pleca chiar si de la 5 milioane lei (500 RON). Cu cat suma cotizata este mai mare si perioada de timp mai lunga, cu atat pensia ulterioara va fi mai mare.

Actualul sistem este depasit

Directorul Casei Judetene de Pensii Iasi, Adriana Grecu, este de parere ca reformarea actualului sistem de pensii este binevenita. "Ar fi trebuit ca sistemul de pensii sa fie regandit mai demult. In acest moment, sistemul nu poate asigura un trai decent celor care beneficiaza de pensii. Parerea mea este ca reformarea sistemului de pensii ar trebui sa fie o prioritate, iar sistemul de pensii privat ar trebui implementat cat mai repede", considera Adriana Grecu, care este de parere ca actualul sistem de pensii nu mai face fata numarului mare de beneficiari.
Cristian ALBU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1338 (s) | 22 queries | Mysql time :0.018015 (s)