News Flash:

Altfel nu vom birui in lume

15 August 2009
1279 Vizualizari | 1 Comentarii
Parintele Calistrat
Progresul si modernitatea au demonstrat inca o data ca mintea omului este in masura sa creeze frumosul. Pentru simplu fapt ca suntem inzestrati cu suflet dorim mereu ca cele din jurul nostru sa fie frumoase. Asta pentru ca dorul dupa raiul pierdut de la protoparintele Adam si pana azi a ramas ca o inradacinare dornica in mintea si sufletul omului. Omul doreste o perfectiune pe care o cauta si in cele materiale si in cele spirituale. Gradinile, florile, locuintele frumos dotate si amenajate sunt fondul care da sens intr-un confort psihic. Avem nevoie de o liniste a mintii, dar este necesara si o ecologie a materiei, este nevoie de o ordine exterioara materiala. Imbinarea utilului cu placutul, a culorilor intre ele, a design-ului din interiorul camerei, pot fi ca reper anumitei stari interioare pe care o traim sau o dorim. In toate aceste impliniri materiale, Dumnezeu ne cere sa adunam cu El, sa nu-L luam ca o cantitate neglijabila in viata noastra. Nu vrea sa ne sufoce cu prezenta lui, dar se simte iubit atunci cand omul il cheama in ajutorul lucrului mainilor sale. Cat de necesar este Dumnezeu ca reper in lumea valorilor inversate, cand nu cunosti reperul corect in startul acestor lucruri utile sau trecatoare. Calea de a-l impleti pe Dumnezeu in cele din jurul nostru incepe prin a sfinti bucata de pamant care o ai in proprietate, din multiple motive.
Pentru a sti ca Dumnezeu se odihneste in ograda ta, la viitoarea ta casa, sta pe piatra sfinteniei cum spune la Sf. Evanghelie, nu pe temelia de nisip a necredintei. In momentul in care ai reusit sa-i daruiesti si lui Dumnezeu jertfa unei troite la marginea drumului sau a unui altar in partea de rasarit a casei, cu icoane canonic ortodoxe, insotite de lumina candelei, simbol al continuitatii harului lui Dumnezeu intre oameni si legatura cu cerul, lucrurile devin mai sigure si linistea sufleteasca mai convingatoare. Oricine recunoaste ca in momentul in care esti in vizita la un prieten si iti prezinta realizarile personale in straduintele familiale, in momentul cand nu vezi icoana sau candela, ai o usoara ezitare. Este credincios? Sau este necredincios? De aceea, in viata ortodoxa este obisnuit ca in ritualul epidezei pentru credinciosi sa avem slujbe de sfintire a fantanii, a casei, a icoanelor, a holdelor, a viilor, a dobitoacelor si rugaciuni de indepartare a duhurilor necurate care ar bantui locurile incarcate negativ datorita unor evenimente malefice. Locurile necurate nu sunt cele unde Dumnezeu isi retrage harul si satana pune stapanire pe materie, subjugand-o. In pilda lui Iov vedem ca satana nu s-a putut atinge de averile si slugile lui Dumnezeu. Aceasta curatie si sfintire a materiei vine din lucrarea Duhului Sfant si invocarea lui sub forma de epideza. Trimite Doamne Duhul Tau cel Sfant si sfinteste apa aceasta etc., iar prin apa sfintita in cadrul sfintirii aghiazmei sfintim pe celelalte lucruri materiale prin stropire.
Exceptia o face omul care consuma materia sfintita - apa, uleiul, coliva, painea, litia etc., iar in final prin credinta si vointa de buna voie isi curata sufletul si cugetul de pacate prin dezlegarea lor prin viu grai si absolvirea prin dezlegarea preotului si primirea sfintelor preacurate taine, adica impartasania care este taina tainelor. Aceasta sfintenie si sfintire a materiei ne pastreaza in legatura directa cu Dumnezeu.
In felul acesta suntem protejati sufleteste si duhovniceste de interventia relelor care pot veni asupra noastra, fie ele de la diavol sau chiar oameni cu influente negative, rai. O viata langa zidul bisericii la picioarele lui Dumnezeu a ferit umanitatea de necazuri si nenorociri. Toate relele vin tocmai din desacralizarea materiei.
Cand uitam de Dumnezeu si el uita de noi si atunci viata ne descopera anumite praguri de poticnire ca sa ne putem intoarce in cautarea drumului pierdut.
Bogatia adunata in Dumnezeu si cu Dumnezeu nu ne vatama si nu ne sminteste, ne duce la sfintenia care a avut-o Iov sau Avraam si toti sfintii.
Sa batatorim calea ce duce la Dumnezeu si spre cerul cel sfant spre vesnica mantuire.
Sa facem din materia trecatoare un rai pamantesc sa primim cununa raiului ceresc.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

xoyz  | #77303
Acest articol este in realitate publicitate pentru viata ortodoxa.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1320 (s) | 24 queries | Mysql time :0.017475 (s)