Eveniment-Social

Alunecarile de teren continua sa devasteze judetul

Publicat: 16 mart. 1999
1

In ultimele zile, fenomenul alunecarilor de teren a inregistrat alte „victime”. In comuna Victoria, satul Icuseni, pe versantul estic al dealului s-a produs o alunecare de teren pe o suprafata de aproximativ 8 ha. Aceasta a afectat o gospodarie, reteaua de inalta si joasa tensiune pe o lungime de 300 m. De asemenea, drumul comunal Victoria – Icuseni este prabusit cu 30cm -45cm spre malul drept al riului Jijia Veche.

Din nefericire, fenomene de alunecare se inregistreaza pe intreg versantul drept al dealului Icuseni, pe o suprafata de 250 ha, care pune in pericol distrugerea a 10 gospodarii. In satul Cozia, comuna Costuleni, s-a produs o alunecare de teren, pe ambele parti a DN 28, pe o suprafata de 4 ha. Datorita deplasarilor de teren, crapaturile carosabilului soselei sint de 4 cm, iar diferentele de nivele de 5 cm.

In zona podului care traverseaza piriul Cozia, in amonte si aval, pe o distanta de 150 m, s-au produs surpari si prabusiri ale terenului pe suprafata de 0,5 ha. In ceea ce priveste gospodariile distruse, statistica pagubelor a mai inscris 6 gospodarii. Fenomenul de alunecare a fost semnalat si in satul Covasna. Dealul Hormoranu a calamitat o suprafata de 6 ha, care afectat 3 gospodarii, din care 2 sint total distruse.

Printre masurile dispuse de Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor se numara si „solicitarea sprijinului tehnic si financiar al CJ, pentru evaluarea pagubelor, proiectarea si executarea unor lucrari de consolidare a zonelor afectate”. Paradoxal, calamitatile provocate de alunecarile de teren si inundatii nu au trezit interesul autoritatilor judetene. Pina in prezent, presedintele Vladimir Tanasoiu nu s-a deplasat deloc in zonele calamitate.





Adauga un comentariu