Eveniment-Social

Alunecarile de teren devasteaza, in continuare, satele

Publicat: 13 mart. 1999
1

•Peste 5.000 de hectare de teren au fost afectate de alunecari si inundatii

In ultimele doua zile, alte 5 localitati au devenit „victimele” alunecarilor de teren. Fenomenul s-a extins pe o suprafata de 8 hectare in satul Icuseni, comuna Victoria. Pina in prezent, a fost distrusa o singura gospodarie, care a fost si evacuata. In comuna Miroslava, satul Vorovesti, din cauza alunecarilor, drumul satesc a fost blocat. Suprafata cea mai mare s-a inregistrat in localitatea Braiesti.

Alunecarile de teren au afectat 25 de hectare si 10 gospodarii. De asemenea, biserica din satul Buda a avut de suferit din cauza aceluiasi fenomen. In comuna Tg. Frumos, satul Costesti, a fost inundata o gospodarie, existind pericolul tasarii terenului in alte gospodarii. La Pircovaci a fost afectata aductiunea de apa potabila, care aprovizioneaza orasul Hirlau. In acest moment, echipe de specialisti incearca remedierea avariilor.

Topirea brusca a zapezii si preciptatiile cazute, in urma cu citeva zile, au calamitat foarte multe gospodarii si suprafete de teren agricol.

Reamintim ca in comuna Scobinti, alunecarea versantului drept limitrof riului Bahlui s-a produs pe o suprafata de 56 de hectare. Au fost afectate 16 gospodarii, Biserica „Buna Vestire” si podulul pe o lungime de 60 metri. In zona de ses a satului Badeni, alunecarile de teren au afectat 102 gospodarii. Acelasi dezastru a fost inregistrat si in comuna Birnova. Alunecarea de teren a versantului estic al dealului Amariutei, pe o suprafata de 40 hectare, a distrus 18 gospodarii. Pina la rezolvarea situatiei, sinistratii au fost cazati in caminul cultural.

Consiliul Local comunal s-a angajat, deja, in repartizarea unor amplasamente pentru constructia caselor. Revarsarea riului Jijia a inundat o suprafata de 5.000 hectare, intre localitatile Popricani si Andrieseni. Pagubele urmeaza a fi evaluate cel tirziu saptamina viitoare. Printr-un proiect de hotarire de Guvern, prefectura va solicita un ajutor financiar pentru zonele calamitate. Pina atunci, citeva societati din Iasi, putine la numar, au trimis sinistratilor butoaie de plastic pentru transportul apei potabile si obiecte electrocasnice.

Adauga un comentariu