Stiri si curiozitati

Alunița inflamată: Care sunt cauzele și ce trebuie făcut

Publicat: 30 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alunița inflamată Care sunt cauzele și ce trebuie făcut
Inflamarea unei alunițe se poate observa foarte ușor, aspectul în jurul acesteia fiind de o culoare roz pal sau roșu

Oricine are măcar o aluniță pe corp și s-a întrebat ce trebuie să facă în situația în care alunița devine inflamată.

Alunițele, așa cum sunt denumite popular nevi melanocitici, reprezintă o leziune benignă a pielii, apărută din cauza celulelor care produc pigment, melanocitele.

De menționat că persoanele cu pielea deschisă la culoare tind să aibă mai multe alunițe decât persoanele cu pielea închisă.

Alunițele apărute în copilărie, până la vârsta de 10 ani, tind să fie cele mai proeminente și persistente pe parcursul vieții. În ceea ce privește celelalte alunițe. apărute mai târziu, acestea pot să apară după expuneri la soare.

Alunițele pot apărea în orice parte a corpului, pot fi plane sau în relief, pot varia ca și culoare de la culoarea pielii, roz, până la brun deschis sau închis sau negru.

Persoanele cu pielea deschisă la culoare au alunițe mai deschise la culoare, în timp ce cei cu pielea închisă la culoare au alunițe brun închis sau negre.

Ca formă, alunițele sunt de obicei rotunde sau ovale, dar pot avea și forme neregulate. Ca mărime, alunițele pot fi de câțiva milimetri până la la mai mulți centimetri.

De ce alunițele se inflamează

Cauzele care duc la inflamarea alunițelor pot fi multiple. Astfel, cel mai des întâlnite sunt leziunile mecanice, precum zgârieturi sau tăieturi, arsuri, care pot fi termice sau chimice). În plus, inflamarea alunițelor poate să apară ca o reacție alergică la mușcăturile de insecte, produse chimice de uz casnic sau produse cosmetice.

Expunerea la razele ultraviolete, precum mersul la plajă la solar.

Alte inflamații pot să apară în cazul unor degerături sau din cauza modificării bruște ale nivelului hormonal în urma unei sarcini, menopauză sau terapie hormonală.

Inflamarea poate fi determinantă de intrarea microorganismelor patogene în țesutul neoplasmului sau prin transformarea sa malignă în melanom.

Indiferent de modul în care s-a produs inflamarea alunițelor și se înroșește sau doare, se recomandă consultarea unui medic dermatolog.

Cum arată o aluniță inflamată

Inflamarea unei alunițe se poate observa foarte ușor, aspectul în jurul acesteia fiind de o culoare roz pal sau roșu. În plus, zona din jurul aluniței se poate umfla și înroși.

O inflamare a unei alunițe poate duce la decolorarea nevusului sau la pierderea locului de pigment al contururilor sale clare

De obicei, primele semne că alunița este inflamată sunt mâncărime și apariția unei senzații de arsură.

Îm cazul în care infecția din țesutul nevus ajunge în straturile mai adânci ale pielii, atunci inflamarea poate fi purulentă, formând un abces.

În cazul în care apar modificări ale aluniței din cauza inflamării,

Ce recomandă medicii pentru alunița inflamată

În situația în care inflamația nevusului este o infecție, medicii prescriu un tratament care presupune frecarea pielii din jurul aluniței cu soluții antiseptic, precum alcool etilic sau tinctură de calendula. De asemenea, medici pot recomanda aplicarea unui unguent salicilic sau pe bază de zinc, adiministrarea de antibiotice și antiinflamatoare nesteroidiene.

Medicii pot recomanda, de asemenea, eliminarea alunițelor dacă acestea pot suferi o transformare malign, reprezintă un defect cosmetic pronunțat sau în locul respective poate să apară frecvent o traumă.

Adauga un comentariu