Sanatate

Alunițe cancerigene: Cât de gravă este situația și ce trebuie să faci

Publicat: 10 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alunițe cancerigene Cât de gravă este situația și ce trebuie să faci
Este foarte important să identifici la timp alunița care arată diferit în comparație cu celelalte

În cazul în care observi o modificare a alunițelor de pe corpul tău te poți confrunta cu alunițe cancerigene. Simptome care îți dau un semn de alarmă sunt de obicei rănile care sângerează, petele roșiatice sau o leziune deschisă care persistă mai multe săptămâni. De cele mai multe ori, alunițele sănătoase seamănă foarte tare între ele, fiind formate în același fel.

Alunițele atipice, se prezintă diferit și nu au un aspect la fel ca restul. Acestea au potențial de a se transforma în melanom, din cauza prezenței în structura lor a celulelor bolnave. În cazul în care alunițele tale au suferit unele modificări vizibile, poate fi vorba de cancerul de piele. În cazul în care, afecțiunea este descoperită în faze timpurii, cancerul poate fi tratat.

femeie cu multe alunite pe spate
Alunițele atipice, se prezintă diferit și nu au un aspect la fel ca restul

Alunițe cancerigene simptome: La ce trebuie să fii atent când observi o aluniță diferită

Este foarte important să identifici la timp alunița care arată diferit în comparație cu celelalte. De asemenea, este foarte important să urmărești și dacă alunițele își modifică aspectul. De cele mai multe ori, această boală este diagnosticată de către un dermatolog. Alunițele cancerigene pot să apară în orice parte a corpului, chiar și în zonele neexpuse la soare precum tălpile, palmele sau între degete.

Cele mai evidente simptome ale afecțiunii sunt provocate de asimetria alunițelor. Atunci când observi că o aluniță are marginea neregulată, culoarea devine neagră, aceasta putând să capete și pete albastre, roz, albe sau roșii. De asemenea, diametrul și evoluția unei alunițe îți poate semnala faptul că suferi de melanom. Dacă diametru unei alunițe depășește 6 mm, e nevoie de un control dermatologic. În cazul în care alunița își schimbă volumul, ar trebui să mergi la medic.

Alte simptome care ar trebui să te pună în garduri sunt reprezentate de rănile care nu se vindecă, înroșirea sau inflamarea pielii de lângă aluniță sau mâncărimea la nivelul aluniței și sângerarea acesteia.

alunita diformata pe corpul unei persoane
Diametrul și evoluția unei alunițe îți poate semnala faptul că suferi de melanom

Alunițe cancerigene: Ce favorizează apariția melanomului

Un factor care crește riscul de a dezvolta cancerul de piele este expunerea la soare. Persoanele care trăiesc la altitudini mari sau în zone cu lumina soarelui foarte puternică prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. De asemenea, expunerea la radiațiile ultraviolete crește probabilitatea de a dezvolta cancerul de piele.

Unul dintre motivele care contribuie la cancerizarea alunițelor este bronzarea artificială. Conform specialiștilor, bronzarea artificială cu raze UV prezintă un risc mai mare de a dezvolta toate tipurile de cancer de piele.

grafica persoana care arata cu degetul spre o alunita a unei persoane
Cele mai evidente simptome ale afecțiunii sunt provocate de asimetria alunițelor

Este foarte important să îți întărești și sistemul imunitar. De cele mai multe ori, persoanele care au un sistem imunitar slăbit din cauza unui tratament cu diferite medicamente, sau a trecut printr-un transplant, sau suferă de boli precum HIV sau SIDA.

De asemenea, alunițele se numără printre cele mai proeminenți factori de risc specifici cancerului de piele. Astfel, persoanele cu multe alunițe sau alunițe mai neobișnuite prezintă un risc mai mare de a dezvolta melanom. În cazul în care observi că alunițe mai mare, care au o formă și culoare anormale, trebuie să urmărești manifestarea lor. O poți face prin fotografierea regulată a acestora, reușind astfel să observi mai rapid dacă prezinți alunițe cancerigene sau simptoame specifice cancerului de piele.

doctor care verifica alunitele de pe spatele unei persoane
Alunițele se numără printre cele mai proeminenți factori de risc specifici cancerului de piele
Adauga un comentariu