Boli si tratamente

Alzheimer: de ce contează și circumferința taliei

Publicat: 28 sept. 2020
masurare talie
Obezitatea și supraponderalitatea sunt cauza multor boli grave

Ce legatura exista intre circumferința taliei si Alzheimer? Un studiu stabilește legătura dintre supraponderalitate și debutul demenței senile. Se știe că obezitatea și supraponderalitatea sunt cauza multor boli grave. Știm de asemenea, că există numeroase cauze posibile ale demenței senile. Obezitatea este acum suspectată a fi o posibilă cauză a apariției bolii Alzheimer și a altor forme de demență.

Un studiu englez de la University College London publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie stabilește o corelație între cele două. Datele de la peste 6.500 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani au fost colectate timp de 11 ani. Rezultat: cei cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare la începutul studiului au avut un risc crescut de 31% de Alzheimer comparativ cu cei cu un IMC între 18,5 și 24, 9. Și mai îngrijorător, doar pentru femei: riscul a crescut la 39% în rândul celor cu obezitate abdominală.

Ce legatura exista intre circumferința taliei si Alzheimer?

„Este posibil ca asocierea dintre obezitate și demență să poată fi explicată prin alte condiții, cum ar fi hipertensiunea sau tratamentele anticolinergice. Problema cercetării existenței unui efect interactiv între obezitate și alți factori de risc ai vârstei mijlocii, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, în raport cu demența, nu a fost studiată”, precizează unul dintre cercetători.

Oricum ar fi, dacă demența are origini uneori dificil de previzionat și de combătut – genetic, de exemplu – lupta împotriva obezității, a alimentației nesănătoase și a stilurilor de viață distructive este o pârghie prin care este posibil să luam măsuri pentru a reduce numărul persoanelor afectate de aceste teribile patologii.

Adauga un comentariu