Boli si tratamente

Alzheimer: dieta mediteraneana poate reduce riscurile

Publicat: 07 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alzheimer dieta mediteraneana poate reduce riscurile
Fructele și legumele sunt surse de antioxidanți, care ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli asociate bătrâneții.

Un studiu german publicat recent a constatat că urmarea unei diete mediteraneene, care include alimente precum uleiul de măsline, fructele sau vinul roșu, este o modalitate bună de a lupta împotriva Alzheimerului.

A mânca mai sanatos te poate ajuta să faci față bolii Alzheimer. Aceasta este concluzia unui studiu recent publicat miercuri, 4 mai, în „Neurologie”, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie (AAN). Acest lucru a evidențiat utilitatea dietei mediteraneene (cunoscută și sub numele de dieta cretană) împotriva bolii Alzheimer.

O dietă care promoveaz sanatatea memoriei

Dieta cretană, bine cunoscută dieteticienilor pentru virtuțile sale terapeutice, precum lupta împotriva bolii Parkinson sau a cancerului de prostată, ar avea și alte beneficii. Alimentele sale emblematice, cum ar fi peștele, uleiul de măsline și legumele, lucrează împreună pentru a reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer. La pacienți, această dietă încetinește declinul cognitiv și pierderea memoriei. Cel puțin asta sugerează cercetătorii din spatele acestui studiu, după ce au analizat câteva sute de persoane, afectate sau nu de boală.

Uitați de carnea roșie, unt și zahăr

Pentru a ajunge la această concluzie, autorii cercetării au apelat la 512 persoane, inclusiv 343 care prezentau un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer. Participanții au fost supuși la diferite teste cognitive pentru a le evalua vorbirea, memoria și abilitățile motorii. De asemenea, li s-au făcut scanări cerebrale.

Ulterior, voluntarii au fost interogați cu privire la dieta mediteraneeana. În special, au fost nevoiți să-și reducă consumul de unt în favoarea uleiului de măsline, să consume mai multe fructe, legume și pește și să elimine alimentele prea dulci sau procesate.

Conform rezultatelor acestui studiu, persoanele care nu au respectat cu strictețe dieta mediteraneană au prezentat mai multe semne de acumulare de amiloid și proteine ​​Tau în lichidul cefalorahidian decât cele care au aderat la dietă. Aceste două substanțe sunt semne caracteristice apariției bolii Alzheimer.

O dietă cu beneficii multiple

„Aceste descoperiri se adaugă listei de date care arată că ceea ce mâncați vă poate influența viitoarele abilități de memorare”, a declarat autorul studiului Tommaso Ballarini, cercetător postdoctoral la Centrul German pentru Drepturile Omului, într-o declarație.

Se știe că dieta mediteraneană aduce multe beneficii organismului. Uleiul de măsline este un aliment eficient pentru combaterea colesterolului rău. Fructele și legumele sunt surse de antioxidanți, care ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli asociate bătrâneții. În cele din urmă, conform unui clasament al revistei US News and World Report, dieta cretană se află în fruntea podiumului, în ceea ce privește lupta împotriva diabetului.

Această dietă este, de asemenea, promovată în mod regulat pentru a evita contractarea bolilor cronice sau îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, este în general dificil să urmezi această dietă, datorită omniprezenței grăsimilor saturate și a zahărului rafinat din majoritatea alimentelor procesate.

Adauga un comentariu