Sport

„Am cersit pentru gimnastica, dar nu mi-e rusine”

Publicat: 28 iun. 1999

•declara antrenorul CSS GIMCONRADO Iasi, Radu Constantin

Daca Onestiul este considerat izvorul de talente al gimnasticii artistice, Iasul se poate mindri cu o astfel de etichetare in cazul gimnasticii ritmice. De ani buni, CSS Conrado Iasi detine suprematia cluburilor in aceasta ramura sportiva, cele 69 de medalii obtinute in anul care a trecut vorbind de la sine de valoarea fetitelor iesene. Provenite din familii foarte instarite, micutele artiste de la GIM CONRADO isi petrec timpul liber ca si vacantele de altfel la sala de gimnastica, intelegind inca de la aceasta frageda virsta ca nu se poate face performanta decit prin multa munca si numeroase sacrificii. Si ce au ele de sacrificat decit copilaria, acesti ani care ramin in amintirea noastra drept cei mai frumosi ai vietii.
„Ne desfasuram activitatea intr-o sala a carei dotare se prezinta la nivelul anilor ’30, dar pina vom demara lucrarile pentru a o aduce mai aproape de cerintele sfirsitului de mileniu (asta in caz ca vom gasi bani) ne vom pregati in aceste conditii, cu materialele pe care le avem”, spunea antrenorul Radu Constantin. Se are in vedere completarea salii cu un cabinet medical (foarte util), o sauna, un bazin de refacere si citeva dusuri.
Materialele cu care fetele lucreaza trebuiesc deasemenea schimbate dar acest lucru nu este posibil din cauza preturilor foarte ridicate: 200 dolari un costum, 25-27 DM o maciuca, o panglica sau o coarda.
Este o placere sa le urmaresti la antrenament sau la concursuri pe aceste copile, dansind pe muzica, creind exercitii ce se constituie fiecare intr-o veritabila povestioara. Punindu-si in valoare talentul, expresivitatea, miscarile miinilor si ale corpului care fac din gimnastica o adevarata arta, fetele de la CONRADO au impresionat, obtinind in 1998 numai putin de 58 de medalii nationale si 11 internationale.
Printre cele mai prestigioase concursuri internationale le amintim pe cele desfasurate la Pusan (Coreea de Sud), Izmir (Turcia), Trnovo (Bulgaria), Tie (Franta) si Chisinau; pe plan national, concursul de la Timisoara a adus cele mai multe medalii iesenilor (36), Mihaela Hiliteanu si Raluca Puiu (componenta a lotului olimpic) cistigind cite 5 medalii fiecare la aceasta competitie. Cu toate ca succesele nu intirzie sa apara, modestia care-l caracterizeaza pe antrenorul Constantin l-a facut sa declare: „Imi reprosez ca am pierdut citiva copii foarte buni. Puterea banului a primat in fata puterii mele de convingere: au plecat multe antrenoare de valoare in Grecia, Franta sau Italia si imi pare rau ca nu le-am putut convinge sa ramina. Eu am cersit pentru gimnastica, dar nu mi-e rusine”.
Jumatate din lotul national de juniori si seniori este alcatuit din copii de la Iasi, iar primele 8 gimnaste sint tot din orasul asezat pe sapte coline; insa acest lucru nu a impresionat pe nimeni din cei care au posibilitati de finantare ci din contra. Daca cei care ne conduc destinele orasului au ajuns sa evacueze un antrenor care si-a dedicat jumatate din viata gimnasticii, dintr-o sala primita de pe vremea impuscatului, nu acelasi lucru il putem spune despre oamenii (cu adevarat) de suflet ca Mihai Purice (stabilit in Bremen) sau Francoi Constanta (Franta). In fiecare an, gimnastii merg la invitatia Constantei Francoi in excursie in Hexagon, cheltuielile fiind suportate in mare parte de fundatia „Belfort 90”. Actualmente, scoala de gimnastica ieseana cuprinde 94 de elevi impartiti in 9 grupe si ca un amanunt de ultima ora, se va infiinta la Iasi si o sectie de gimnastica artistica (3 grupe insumind 36 de elevi). Pentru urmatoarele luni fetele se pregatesc in vederea concursurilor de la Constanta (Finala Campionatului National: 14-18 iulie) si Bucuresti (18-22 august – prezenta cu 2 echipe si 2 ansambluri), iar pentru luna septembrie sint programate intrecerile unui concurs puternic in Germania, la Bremen. Intrebat fiind care sint obiectivele si gindurile pentru perioada imediat urmatoare, antrenorul si arbitrul de gimnastica ritmica, prof. Radu Constantin ne-a raspuns: „Vreau sa formez un lot numai cu sportivi din Iasi care sa se bata de la egal la egal cu Nationala Romaniei. As vrea sa visez cu ochii deschisi ca va intra cineva in sala si va sune: vreau sa le dau de mincare fetelor si tot ce le trebuie. Ii voi cadea in genunchi”. Comentariile sint, credem noi, de prisos.

Narcis POHOATAloading...

Adauga un comentariu