Titlurile zilei

Am putea mânca cu toții așa ceva! Idee revoluționară pentru alimentație, cercetată în premieră pentru România, tocmai la Iași

Publicat: 14 mai 2021
Planta originară din America Latină, quinoa și imagine dintr-un laborator de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară
La Universitatea de Științe Agricole și Medicina Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iași (în curând Universitatea pentru Științele Vieții), se derulează studii privind posibilitatea introducerii în consumul alimentar a frunzelor de quinoa. Planta originară din America Latină, quinoa ar putea în viitorul apropiat să fie cultivată pe suprafețe de teren importante și în România datorită cercetătorilor de la USAMV Iași, unde se studiază valoarea alimentară și agrotehnologică care o fac pretabilă în vederea valorificării pentru frunze

Idee revoluționară pentru zona de alimentație, în premieră, pentru România! Aceasta este cercetată la Iași. Concret, la Universitatea de Agronomie se derulează studii privind posibilitatea introducerii în consumul alimentar a frunzelor de quinoa. Planta originară din America Latină, quinoa ar putea în viitorul apropiat să fie cultivată pe suprafețe de teren importante. Asta datorită cercetătorilor de la USAMV Iași, unde se studiază valoarea alimentară și agrotehnologică care o fac pretabilă în vederea valorificării pentru frunze

Frunzele de quinoa ar putea fi consumate pentru prima dată în România! Totul are la bază o cercetare în curs derulată în Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Quinoa este considerată „pseudo-cereala viitorului”. Universitatea ieșeană derulează studii privind posibilitatea introducerii în consumul alimentar a frunzelor de quinoa. Planta originară din America Latină, quinoa ar putea în viitorul apropiat să fie cultivată pe suprafețe de teren importante și în România. Asta datorită cercetătorilor de la USAMV Iași, unde se studiază valoarea alimentară și agrotehnologică care o fac pretabilă în vederea valorificării pentru frunze.

În serele USAMV Iași sunt folosite, de exemplu, de către doctoranzi, pentru cercetări, două soiuri quinoa ce sunt omologate în Danemarca

În serele USAMV Iași sunt folosite, de exemplu, de către doctoranzi, pentru cercetări, două soiuri ce sunt omologate în Danemarca.

„Experimentul de față este despre specia «Chenopodium quinoa», o specie originară din America de Sud care este foarte cunoscută pentru semințele sale deosebit de valoroase, fiind considerată un aliment bogat nutritiv alături de nuci, gojii sau semințele de in. Semințele de quinoa au un conținut ridicat de substanțe nutritive, cum ar fi: potasiul, manganul, fierul, cupru, zinc, fosfor, proteine, acid folic, dar și fibre nutritive. Beneficiile acestei plante ne-au convins că trebuie studiată și varianta introducerii în cultura românească, dar ca plante legumicole, respectiv pentru consumul frunzelor, nu doar al semințelor”, a transmis Raluca Chiriță, doctorand al USAMV Iași.

Quinoa este folosită pentru semințe, însă la fel de valoroase din punct de vedere alimentar sunt și frunzele, care pot fi consumate în salate

În general, quinoa este folosită pentru semințe, însă la fel de valoroase din punct de vedere alimentar sunt și frunzele care pot fi consumate în salate, de exemplu.

„În Europa este cultivată doar pentru semințe, care au un strat de saponină care o face amăruie, de aceea trebuie spălată bine înainte de a fi consumată. Studiile noastre au în prim-plan «pseudo-cereala viitorului» și datorită faptului că nu conține gluten, se adaptează foarte ușor condițiilor diferite de mediu, iar la noi producțiile ar fi mai mult decât satisfăcătoare. Încercăm diferite metode experimentale pe două soiuri ce sunt deja omologate în Europa, în Danemarca (în România nu este încă niciunul omologat), le-am avut în cultură și în studiu în ultimii doi ani.

Aplicăm diferite tratamente de fertilizare utilizând microorganisme sau fertilizarea minerală coroborate cu stresul hidric. Luând-o în calcul ca plantă legumicolă, putem avea o producție foarte bună, la fel și deschiderea către consum a românilor credem că va fi una importantă, numai piața de desfacere va rămâne o situație de rezolvat”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, coordonator al cercetărilor derulate și prorector la USAMV Iași.

Quinoa a devenit cunoscută, în ultimii ani, drept un adevărat superaliment, plin de nutrienți

Quinoa a devenit cunoscută, în ultimii ani, drept un adevărat superaliment, plin de nutrienți, cu puține contraindicații și foarte ușor de inclus în orice dietă, indiferent cât de restrictivă ar fi. Vechii incași numeau quinoa mama tuturor cerealelor sau „chisaya mama”, iar plantațiile de quinoa erau considerate sacre. Chiar dacă incașii o numeau cereală, în prezent aceasta este o „pseudo-cereală” din specia de plante din genul Chenopodium, familia Amaranthaceae. Din planta de quinoa se mănâncă semințele, care au calități nutritive deosebite. Planta de quinoa este originară din Peru și Chile, însă astăzi se cultivă în mai multe părți ale lumii. Statele Unite ale Americii, dar și Franța, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania și Spania sunt producători importanți.

Quinoa se cultivă cu succes și în România, însă sunt puțini fermieri care au pariat pe această plantă. Quinoa se găsește în zeci de varietăți, însă cele mai răspândite sunt quinoa albă, quinoa roșie și quinoa neagră. Semințele sau boabele de quinoa sunt mici, rotunde, parțial aplatizate și tari, însă prin fierbere se înmoaie, având după preparare textura orezului. Quinoa este numită un superaliment datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali sănătății noastre. Totodată, quinoa nu conține gluten, este ușor de digerat și nu are un conținut caloric ridicat, astfel încât o pot consuma fără probleme atât persoanele cu intoleranță sau alergie la gluten, cât și persoanele care urmează o cură de slăbire. Având un conținut ridicat de proteină, quinoa esta un aliment consumat de cei care urmează o dietă vegetariană sau raw-vegană.





Comentarii
Adauga un comentariu