Secretele istoriei

Amanta care a pus stapanire pe inima lui Mihai Viteazul. Cine a fost „doamna Velica”

Publicat: 06 feb. 2017
3

Velica a fost amanta blonda de care s-a indragostit voievodul Mihai Viteazul. Aceasta a fost numita de Nicolae Iorga „stapana prin iubire a Ardealului“. Desi era casatorita, Mihai Viteazul a adus-o pe Velica cu tot cu sot la curtea de la Targoviste, unde voievodul locuia impreuna cu sotia sa, Doamna Stanca, scrie adevarul.ro.

Mihai Viteazul (1558 – 1601) a fost domnul Tarii Romanesti intre 1593 si 1600 si primul domnitor roman ce a reusit sa uneasca Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova in anul 1600. Pana sa ajunga pe tron, Mihai Viteazul a fost banisor de Strehaia, stolnic domnesc si ban al Craiovei. La varsta de 26 de ani, marele domnitor roman s-a casatorit cu Stanca, nepoata lui Dobromir, ban al Olteniei, cu care a avut doi copii, pe Nicolae si pe Florica.

Mihai Viteazul ar mai fi avut si o fiica nelegitima, Marula, de la o anume Tudora din Targusor. Dupa batalia de la Calugareni, din august 1595, Mihai Viteazul a cunoscut-o pe Velica, nepoata celebrei Doamne Chiajna si sotia nobilului italian Fabio Genga, un apropiat la principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory. Velica devine traducatoare pentru domnitorul muntean, intre cei doi avand loc o idila despre care avea sa afle intreaga Europa.

Adauga un comentariu