Secretele istoriei

Amanunte inedite din viata privata a lui Ludovic Sforza

Publicat: 05 ian. 2015
3

Ludovic Maria Sforza (de asemenea cunoscut sub numele de Ludovico il Moro; 27 iulie 1452 – 27 mai 1508), a fost Duce de Milano din 1489 pana in 1500. Membru al familiei Sforza, el a fost al doilea fiu al lui Francesco Sforza. A fost renumit ca patron al lui Leonardo da Vinci si a altor artisti si in timpul domniei lui a avut loc etapa cea mai productiva a renasterii milaneze. El este, probabil, cel mai bine cunoscut ca omul care a comandat Cina cea de Taina.

In ianuarie 1491, el s-a casatorit cu fiica cea mica a lui Ercole I d’Este, Beatrice d’Este (1475–1497). Fratele Beatricei, Alfonso d’Este, s-a casatorit cu Anna Sforza, nepoata lui Ludovico. Leonardo da Vinci a orchestrat ceremonia de nunta.

Vezi si Casatorie si viata privata a lui Mihail Sturza

Printesa in varsta de 15 ani a fermecat repede curtea milaneza cu pofta ei de viata, rasul si chiar extravagantele sale. Ea a facut din castelul Sforza centrul unor festivaluri si baluri somptuoase. In placea compania filosofilor, a poetilor, diplomatilor si militarilor. Beatrice avea gusturi bune si se spune ca sub influenta ei, patronajul sotului ei fata de artisti a devenit mai selectiv si Leonardo da Vinci si Donato Bramante au fost angajati la curte. Ea avea sa devina mama lui Maximilian Sforza si a lui Francesco II Sforza, viitori Duci ai Milano.

Vezi si Constantin Cantemir, domnitor al Moldove

Inainte si pe toata durata casatoriei sale, Ludovico este cunoscut pentru a fi avut amante. Bernardina de Corradis a fost amanta lui din tinerete care i-a daruit o fiica, Bianca Giovanna. Copilul a fost legitimat si mai tarziu s-a casatorit cu Galeazzo Sanseverino in 1496. O alta favorita, Cecilia Gallerani, i-a nascut un fiu numit Cesare, la 3 mai 1491, in acelasi an in care s-a casatorit cu Beatrice d’Este. Gallerani este identificata ca subiect al lucrarii lui Leonardo da Vinci, Dama cu hermina – hermina era animalul heraldic al lui Ludovico il Moro. O alta metresa a fost Lucrezia Crivelli, care i-a nascut un alt fiu nelegitim, Giovanni Paolo, nascut in anul decesului Beatricei. Ludovico a avut al treilea fiu nelegitim, numit Sforza, care s-a nascut in jurul anului 1484 si a murit la varsta de 3 ani; mama copilului este necunoscuta.
Adauga un comentariu