Actualitate

Amanunte soc din dosarul mitei de 100.000 euro

Publicat: 10 ian. 2011
1

@ Ancheta in urma careia afaceristul iesean Igori Istrati a fost arestat il viza direct pe prefectul Iasului @ Procurorii sustin, insa, ca prefectul nu a stiut nimic despre discutiile purtate pe seama numelui sau @ Jurnalistii de la BUNå ZIUA IASI au intrat in posesia unor documente din dosar si a motivelor pentru care a fost arestat Igori Istrati @ Adevaratul denuntator care figureaza in documente este Paul Bunduta, fost sofer la Petrom, actualmente speculant imobiliar @ „Nu s-a putut proba implicarea prefectului judetului Iasi, domnul Tomaseschi Sava Dragomir, in activitatea infractionala descrisa de denuntator”, sustin judecatorii

Dosarul mitei de 100.000 euro, pe baza caruia a fost arestat avocatul basarabean Igori Istrati, ridica mari semne de intrebare asupra modului in care a fost facut denuntul si asupra modului in care s-a organizat flagrantul. In editia de ieri, cotidianul BUNA ZIUA IASI a prezentat detalii despre un presupus denuntator din dosar, respectiv Lucian Ailenei, administratorul agentiei imobiliare ALM-Development SRL. In dosarul de urmarire penala instrumentat de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) se sustine ca ar fi fost nevoie de ajutor din partea Prefecturii Iasi pentru eliberarea unui titlu de proprietate pentru o suprafata de 3,7 hectare de teren ce apartine familiei Ghelt, urmasa celebrului boier Badarau. Ei bine, aceasta familie este reprezentata de Lucian Ailenei, numai ca, in fapt, denuntul a fost facut de un fost partener de afaceri al lui Lucian Ailenei. Este vorba despre Ionel Paul Bunduta. Din actele emise de procurorii DNA reiese ca acesta apare ca fiind denuntatorul oficial. Intre Paul Bunduta si Lucian Ailenei, cel care era interesat de rezolvarea problemei privind terenul respectiv, ar fi intervenit un conflict in ultimul an si nu s-au mai inteles. Deci, este putin probabil ca Bunduta sa-l ajute pe Ailenei printr-o interventie la Prefectura, atata vreme cat cei doi erau in dusmanie.
Totul a pornit de la faptul ca Bunduta avea imprumutata o suma destul de mare de bani de la Ailenei si, pentru ca nu i-a restituit, s-a ajuns la procese si la executare silita.

Inselaciunea lui Istrati

Potrivit motivarii incheierii de sedinta prin care a fost arestat avocatul basarabean Igori Istrati, in prima faza, in acest dosar, procurorii l-au vizat pe prefectul Dragomir Tomaseschi. Pe parcursul anchetei au inteles ca totul era o inselaciune pusa la cale de Igori Istrati. Acesta, pur si simplu, se folosea de numele prefectului pentru a face rost de bani. Judecatorii bucuresteni sustin ca prefectul nu avea nici o posibilitate de a face ceva in legatura cu acele titluri de proprietate. „Referitor la atributiile persoanei asupra careia urma sa se exercite traficul de influenta, s-a afirmat ca aceasta, respectiv prefectul judetului Iasi, nu avea ca atributii sa elibereze respectivele titluri de proprietate pentru terenurile mai sus amintite, ceea ce face ca in cauza sa nu fie indeplinite elementele constitutive ale infractiunii de trafic de influenta sub aspectul laturii obiective. Nu s-a putut proba implicarea prefectului judetului Iasi, domnul Tomaseschi Sava Dragomir, in activitatea infractionala descrisa de denuntator”, sustin judecatorii de la Tribunalul Bucuresti in motivarea incheierii de sedinta prin care a fost arestat Istrati.

Denuntul

„Potrivit actului de denunt, ca modalitate de sesizare a organelor judiciare, martorul denuntator Bunduta Ionel Paul a adus la cunostinta organelor de urmarire penala savarsirea unor fapte de coruptie de catre prefectul judetului Iasi, Tomaseschi Sava Dragomir, prieten apropiat, din spusele denuntatorului, cu inculpatul Istrati Igori, care urmau sa faciliteze obtinerea pe numele numitului Ailenei Lucian, titluri de proprietate pentru trei suprafete de teren, care apartineau de drept numitei Ghelt Adriana. Asadar, incepand cercetarile, organele de urmarire penala l-au vizat si pe domnul prefect al judetului Iasi, care a facut obiectul actelor de urmarire penala specifice (a se vedea interceptarile autorizate ale convorbirilor telefonice si inregistrarile audio-video). De altfel, cercetarile vizau trei persoane, respectiv pe domnul prefect Tomaseschi Sava Dragomir, care la data savarsirii faptelor descrise in denunt, avea calitatea de subprefect si presedinte al Comisiei Judetene de Fond Funciar, inculpatul Istrati Igori care era intermediarul dintre prefect si domnul Ailenei Lucian, acesta din urma fiind cel care dorea sa obtina contra unei sume de bani solutionarea favorabila a cererilor de eliberare a titlurilor de proprietate pentru cele trei terenuri”, sustin judecatori in motivare. In mod evident, s-a dorit decapitarea prefectului si atragerea sa intr-o cursa ce viza arestarea. In fond, s-a dovedit ca acest denunt nu avea nimic real si ca era o simpla razbunare impotriva prefectului.

Declaratia lui Lucian Ailenei

Pe de alta parte, Lucian Ailenei, administratorul de la ALM-Development SRL, sustine ca nu a depus nici un denunt la DNA si ca nu a vrut sa faca rau nimanui. „Nu am denuntat pe nimeni niciodata la nici o institutie publica: Parchet, DNA etc. Nu am nici o legatura cu Igori Istrati si cu dosarul in care acesta a fost arestat, deci nu l-am denuntat eu pe acest domn Igori Istrati. Fie este vorba despre o confuzie, fie este o incercare de distrugere a imaginii mele. Nu am incercat si nu voi incerca niciodata sa ofer sume de bani sau alte foloase necuvenite nici unei persoane pentru mine sau pentru colaboratorii mei in domeniul imobiliar. Nici in cazul doamnei Narciza Nedelcu nu am fost denuntator, ci denuntat de doamna Nedelcu. Repet ca nu am nici o legatura cu denuntul sau cu omul Igori Istrati”, a spus Lucian Ailenei. Jurnalistii de la BUNA ZIUA IASI au incercat sa-l contacteze si pe Bunduta, insa acesta a fost de negasit. In trecut, el a fost sofer la Petrom si lider de sindicat la aceeasi firma, pe zona Iasului.

Comentarii
  • Deci cum va spuneam ieri ca nu e Ailenei si am avut dreptate. Dar curios ca procurorii spun ca nu s-a putut proba implicarea lui Tomaseschi. Dar de ce nu au asteptat sa vada unde ajung banii? De ce l-au saltat din prima pe Igor Istrati? Trebuiau sa-l fileze si sa vada unde pleaca el din Bucuresti si cu cine se intalneste si unde. Asa ca nu-l mai spalati de pacate pe tomaseschi, ca vorba voastra, oricum e pe faras.

  • normal,pareri pro si contra,dar mai bine sa asteptam.v-ar mira daca prefectul ar fi implicat??pe mine nu,pt ca am mai auzit si altele,care nu au fost facute publice.din cate am auzit,acest Bunduta nu a vrut sa faca jocul unor persoane influente si … .cat despre Lucian Ailenei stiu sigur ca e un escroc,nu stiu cum de nu este anchetat in cazul celor arestati de la cadastru,este implicat si o stiu multi,dar …

  • Bunduta are datorii mari la multa lume din Iasi si e incoltit sa le achite si trage si el in stanga si in dreapta poate poate se va rezolva ceva ! E cam terminat tanarul patron de la Petrom.

  • De fapt mostenitor si proprietar pe teren este PAUL DIACONU, de la fam GHELT. De ce nu-l verifica cineva si pe Diaconu asta care a fost si este bagat in afaceri imobiliare ordinare. Ptr. ca este sotul doamnei de la DICOOT???Legatura cu ISTRATI este mai mult ca sigura. Poate imparteau potul impreuna , ce ziceti?

  • Problema de coruptie in prefectura se transmite de la Prisacaru cu hectaru pana astazi la Tomaseschi!Presiunea cercurilor de interese e foarte mare si numitii nu pot rezista tentatiilor deoarece functiile sunt trecatoare si banii investiti pentru a ajunge in aceste pozitii sunt foarte multi.

  • Mai IONITA,tu dupa cum scrii se pare ca ai trecut prin functia asta de la casa patrata si cam stii cat costa un asemenea ciolan,si as mai spune ca inca iti mai lingi ranile.Cat despre bunduta ca are datorii mari nu cred ca are importanta,la vremea asta sunt foarte multi oameni cu datorii. Important e sa aflam cine pe cine a turnat si de ce.

  • stati sa vedeti daca e „bunduta”, ca maine s-ar putea sa ne trezim ca e altu’ in stilu’ asta. Ieri a fost ailenei, azi e bunduta, maine… cine stie…

  • Afaceristul asta despre care vorbiti voi IGORI este implicat in multe ilegalitati si voi il ridicati la rang de vedeta. Asa ati mintit opinia publica anul tecut ca el ar fi infiintat PDL in moldova dar nu a avut si nici nu are vreo treaba cu acest partid. Eu zic sa nu mai faceti atatea scenarii ca o sa va puneti mainile in cap cand o sa aflati in ce combinatii sunt bagati prefectul, ailenei si igor.Pentru CATALIN ******:nu mai fa articole la comanda sefului ca s-ar putea sa te fugareasca lumea prin oras,si stii si tu foarte bine care sunt legaturile intre PREFECT si seful tau.Cred ca mai bine ai face un articol despre combinatiile lor si comenzile politice de discreditare a unor oameni de afaceri si politici din iasi, si tu sa te apuci de facut iar paine,poate reusesti sa repui pe picioare societatea care ai falimentat-o si sa dai salariile oamenilor care au ramas pacaliti!!!! DACA VREI SA-TI FAC UN ISTORIC AL TAU,probat si argumentat,lasa-mi un mesaj si o sa apara un articol intr-un alt ziar si atunci sa vad cat de demn esti tu si clica ta sa scrieti despre alte persoane.DACA TOT ITI PLACE SA SCRII, SCRIE ADEVARUL SI NU LA COMENZILE SEFILOR TAI SI ALE PREFECTULUI.

Adauga un comentariu