Actualitate

Ambasadoarea Franței, Michele Ramis, despre prioritatea Guvernelor francez și român – VIDEO

Publicat: 14 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ambasadoarea Franței Michele Ramis despre prioritatea Guvernelor francez și român - VIDEO
Michele Ramis, ambasadoarea Franței

Prioritatea Guvernelor francez şi român, în contextul crizei SARS-CoV-2, a fost păstrarea sănătăţii publice, iar acum este „momentul pentru reconstrucţie”, a ținut să sublinieze marţi, 14 iulie 2020, ambasadoarea Franţei, Michele Ramis, în discursul său susţinut la recepţia de 14 Iulie.

Declarația ambasadoarei  Franței, Michele Ramis

În cadrul evenimentului de la Ambasada Franţei participă preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban, membri ai Guvernului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc. Ca şi la Paris, ceremonia restrânsă este una sobră, care aduce un omagiu personalului sanitar şi victimelor pandemiei.

„La Paris, precum şi la Bucureşti, prioritatea Guvernelor noastre în faţa crizei a fost mai întâi păstrarea sănătăţii publice. Acum este momentul pentru reconstrucţie. Franţa este pe deplin mobilizată pentru reconstrucţia sa economică, ecologică, socială şi solidară”, a subliniat Michele Ramis.

În acest context, ea a vorbit de planul de redresare al Uniunii Europene.

„În faţa acestei crize, aşteptăm un răspuns ambiţios şi solidar din partea Uniunii Europene, pentru un plan de redresare economică la înălţimea provocărilor, în conformitate cu propunerea franco-germană din care s-a inspirat Comisia Europeană. Sperăm că acest plan va fi aprobat rapid de către cele 27 de state”, a punctat diplomatul.

Efectele crizei sanitare din întreaga lume

Ea a făcut referire la efectele crizei sanitare din lumea întreagă, întrucât activitatea companiilor a fost paralizată, locurile de muncă au fost amenințate și libera circulație în Europa a fost periclitată.

„Pentru modul nostru de viaţă, criza sanitară şi izolarea au fost un şoc, au paralizat activitatea companiilor noastre, au ameninţat locurile noastre de muncă, au periclitat libera circulaţie în Europa, au închis universităţile şi şcolile. Din păcate, virusul nu a fost încă învins, el circulă şi continuă să ne ameninţe. În primul rând, am un gând special pentru persoanele care şi-au pierdut viaţa în această epidemie, pentru familiile şi persoanele dragi şi pentru cei care sunt încă în convalescenţă”, a transmis Ramis.

Totodată, aceasta a exprimat solidaritatea Franţei cu autorităţile române şi cu naţiunea română, „care, similar celor franceze, au trecut prin momente de grea încercare sau dureroase şi au fost nevoite să ia decizii dificile şi curajoase”.

Omagiu pentru românii care lucrează în sistemul sanitar din Franța

Ambasadoarea a amintit şi de românii care lucrează în sistemul sanitar din Franţa.

„Aş dori să aduc un omagiu special personalului medical, medicilor, asistenţilor medicali, ambulanţierilor, infirmierilor, personalului sanitar, pompierilor, tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în serviciile de urgenţă şi întregului personal al serviciului public de sănătate din România şi din Franţa, care s-au implicat cu dăruire şi competenţă, în mod exemplar. Au fost în prima linie pentru a salva vieţi, riscând uneori propriile lor vieţi. În spitalele din ţara mea, mulţi profesionişti din domeniul sănătăţii români s-au ocupat de îngrijirea pacienţilor şi aş dori să salut contribuţia lor importantă la sistemul de sănătate francez”, a punctat ambasadoarea.

De asemenea, ea a amintit de medicii din România şi riscurile pe care aceştia şi le-au asumat.

„În mod similar, în numele tuturor francezilor care trăiesc în România, doresc să exprim recunoştinţa noastră faţă de ‘eroii români în halate albe’ care, aici, în România, şi-au asumat riscuri şi şi-au sacrificat timpul şi viaţa personală sau cea de familie pentru sănătatea tuturor”, a arătat Michele Ramis.

Aceasta a vorbit, în contextul pandemiei, de nevoia unui sistem european de sănătate.

„Trebuie, de asemenea, să construim un sistem european de sănătate care să facă Europa mai independentă şi mai suverană în faţa pandemiilor şi crizelor sanitare. De asemenea, avem ambiţia unei Europe mai autonome în faţa provocărilor de securitate. România şi Franţa pot lucra împreună pentru a ajunge la un consens şi pentru a face ca Europa să progreseze în ceea ce priveşte aceste aspecte”, a subliniat Michele Ramis, de Ziua Franţei.

Adauga un comentariu