National

Ambasadorul Frantei in Romania: pentru incluziunea romilor trebuie asigurate educatia, locuinta si munca

Publicat: 20 sept. 2012
1

Ambasadorul Frantei Philippe Gustin a afirmat, astazi, in comuna bihoreana Tinca, unde a asistat la inaugurarea santierului de constructie a unui centru pentru romi, ca incluziunea romilor romani trebuie sa aiba loc in societatea romaneasca, iar pentru asta trebuie asigurate educatia, locuinta si munca, potrivit agentiei de stiri Mediafax.

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, insotit de Hubert Julien-Laferriere si Olivier Brachet, vicepresedinti ai asociatiei comunale Grand Lyon (echivalentul Zonei Metropolitane romanesti), a pus, joi, piatra de temelie a unui centru multifunctional pentru romi in comuna bihoreana Tinca, finantat cu peste 300.000 de euro de catre Grand Lyon, transmite corespondentul Mediafax.

Ambasadorul Frantei a explicat, intr-o conferinta de presa desfasurata inaintea inaugurarii santierului, ca investitia pe care o fac autoritatile locale din zona Lyon a fost determinata de faptul ca o parte a romilor din Tinca s-au stabilit la periferiile acestui oras din Franta, dar si de convingerea sa ca problema romilor nu este una de nerezolvat.

„Abordam o problema dificila, dar nu una de nerezolvat, dovada fiind chiar acest proiect”, a afirmat ambasadorul Frantei.

El le-a spus jurnalistilor romani si francezi prezenti sa faca asemenea proiecte cat mai cunoscute.

„Vreau sa fac un apel catre jurnalisti, pentru ca ei au un rol foarte important in a face cunoscute proiectele care reusesc. Stiu ca este mult mai usor sa vorbesti despre trenurile care nu sosesc la timp, dar mie imi place sa vorbesc despre lucrurile pozitive”, a spus diplomatul francez.

Ambasadorul a afirmat ca, in viziunea autoritatilor din tara sa, incluziunea romilor romani trebuie sa aiba loc in societatea romaneasca, iar romii din Romania sa ramana in tara lor, dar pentru aceasta trebuie urmarite trei „linii directoare: educatia, locuinta si ameliorarea conditiilor de locuit pentru romi, pentru ca daca vrem ca romii sa locuiasca la ei acasa trebuie sa aiba aici conditii mai bune de locuit decat cele pe care le gasesc la periferiile marilor orase din Franta si din Europa, si munca, bineinteles”.

Proiectul de imbunatatire a conditiilor de trai pentru romii din Tinca a fost initiat anul trecut de asociatia Grand Lyon, din care fac parte orasul cu acelasi nume si cateva localitati limitrofe metropolei, el fiind inceput in colaborare cu asociatia neguvernamentala Villes en Transition. In prima faza, in baza acestui proiect au fost racordate la reteaua de electricitate 60 de locuinte ale romilor din Tinca, iar joi a fost inaugurat santierul pentru construirea unui centru multifunctional pentru acestia.

Centrul va avea un serviciu de informare si consiliere pentru romi, care sa ii ajute in gasirea unui loc de munca, un centru de zi pentru copiii de varsta scolara (clasele I-VIII), unde acestia sa fie ajutati sa-si faca temele si sa invete lectiile, o cresa, o baie publica, o spalatorie de rufe si o uscatorie, urmand sa functioneze intr-o cladire care va avea o suprafata de 300 de metri patrati.

In Tinca locuiesc 7.800 de persoane, din care – conform evidentelor Primariei – 1.150 sunt de etnie roma.

„Cam 300 dintre acestia merg primavara in Franta si se intorc de obicei toamna, iar din banii adunati isi construiesc case, dar bineinteles ca nu palate cu turnulete, ca in sudul tarii. Romii din Tinca, totusi, nu au facut mari probleme in Franta, unde se ocupa mai mult cu adunatul de fier vechi, muncesc la negru si cersesc. In comparatie cu alte lucruri pe care le vedem la televizor, pot sa spun ca nu suntem asa nemultumiti de ei”, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, primarul comunei Tinca, Teodor Coste.

„De cand sunt ajutati ba de francezi, ba de pastorii neoprotestanti care le aduc haine si de mancare din America, tiganii nostri nu prea mai fac prostii. Numarul infractiunilor a scazut de cateva zeci de ori in ultimii trei ani. Singurele prostii pe care le mai fac sunt ca fura de prin padure si de pe camp, dar nu mai avem furturi din gospodariile oamenilor sau infractiuni cu violenta”, a declarat corespondentului Mediafax inspectorul principal Viorel Pop de la Centrul de Politie Rurala Tinca.

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, s-a intalnit, joi dimineata, la Oradea, cu primarul municipiului, Ilie Bolojan, pentru a discuta despre atragerea de investitori in parcul industrial al orasului.
Comentarii
  • sa mori tu…!!! ca noi suntem asa prosti incat nu stim ce trebuie sa facem cu rromii !!! BAAAIII INTELIGENTULE !!! am ajuns sa ne invete toti „neingropatii” ce sa facem in tara noastra

  • Am prieten ti-gan care a terminat cu noua noua zeci si op o facultate americana, are un CV mai lung decat ai citit tu in viata ta, si se chinuie sa gaseasca un job decent in romania asta de kkt toti se uita dupa aparente, si omu e expert IT

Adauga un comentariu