International

Ambasadorul SUA: Al-Qaeda si-a pierdut rezonanta, protestele politice sunt mai puternice decat terorismul

Publicat: 08 sept. 2011
1

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, ca, desi implicatiile pe termen lung ale Primaverii arabe ramân neclare, revolutiile din Tunisia, Egipt si Libia dovedesc faptul ca protestele politice sunt mai puternice decât terorismul, el adaugând ca Al-Qaeda si-a pierdut rezonanta.”Desi implicatiile pe termen lung ale Primaverii arabe ramân neclare, revolutiile din Tunisia, Egipt si Libia dovedesc faptul ca protestele politice constituie un instrument mult mai puternic decât terorismul. De fapt, ideologia sustinuta de Al-Qaeda si-a pierdut rezonanta în Orientul Mijlociu si nordul Africii, unde schimbarile politice au fost inspirate de limbajul si de apelurile la non-violenta, unitate si respectarea drepturilor universale, si nu de apelurile la violenta si terorism”, a spus Gitenstein.

Ambasadorul a apreciat ca schimbarile care se petrec acum în Orientul Mijlociu si Africa de Nord „constituie o respingere a extremismului violent si o victorie a societatii civile”, care se datoreaza în întregime oamenilor din aceasta regiune. „Acum, când marcam zece ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, ne amintim de aceia pe care i-am pierdut în urma acestor acte josnice. Le multumim prietenilor si aliatilor care ne sunt alaturi în aceasta lupta comuna. Îi cinstim pe eroii Primaverii arabe care au respins tacticile de ura si extremism si au realizat schimbari pozitive în tarile si regiunile lor, dar si în întreaga lume, în moduri în care Al-Qaeda si alte organizatii teroriste nu ar fi reusit niciodata”, a spus Gitenstein.

El a apreciat ca cea mai puternica arma a aliatilor nu este armamentul sau superioritatea tehnologica extraordinara si nici curajul soldatilor. „Cea mai puternica arma pe care o avem este reprezentata de valorile noastre comune, în special de angajamentul si devotamentul nostru fata de calitatile umane comune”, a spus el.Ambasadorul si-a încheiat discursul cu un citat din Eugen Ionescu: „Nicio societate nu a reusit sa aboleasca tristetea umana; niciun sistem politic nu ne poate izbavi de durerea de a trai, de teama de moarte, de setea noastra de absolut. Conditia noastra umana determina conditia noastra sociala, nu viceversa… Ideologiile ne separa. Visurile si angoasele ne reunesc”.

Adauga un comentariu