Magazin

Amenajarea bucătăriei în stil industrial: 7 sfaturi și idei

Publicat: 30 apr. 2022

Bucătăria este camera în care gătești preparate savuroase, dar și cea în care iei masa alături de familie. Așadar, este un spațiu cu funcție dublă: pregătirea mesei și socializare. În bucătărie bei cafeaua de dimineață și împărtășești planurile sau întâmplările zilei. Importanța acestei camere este mai mare decât ne face să credem dimensiunea sa. Pentru a ne simți bine în bucătărie, aceasta nu trebuie să fie doar frumoasă, ci și funcțională și organizată. Organizarea deficitară și dificultatea de a ajunge la un dulap sau alte obiecte îngreunează activitatea. Pentru că sunt practice și cu un design direct, bucătăriile funcționale sunt tot mai apreciate. Dacă vrei să-ți amenajezi și tu bucătăria în acest stil, trebuie să cunoști cele 7 sfaturi și idei de mai jos. 

1. Alege negru pentru un efect puternic

Negrul este o culoare cu efect dramatic în orice cameră, dar când îl folosești în bucătărie pe ziduri, mașini de spălat vase, dulapuri și rafturi, impresia de spațiu industrial devine puternică. Negrul scoate în evidență obiectele cromate sau din alt material strălucitor și absoarbe lumina, lucru care adaugă contrast creativ spațiului.

2. Subliniază funcționalitatea cu gri

Neutralitatea culorii gri te poate face să crezi că va face bucătăria să pară banală, dar nu este așa. În designul industrial, griul pardoselii, al mobilierului sau al diverselor obiecte și aparate îți permite să adaugi lucruri cu accent puternic. Un covor colorat sau cu model creativ, mobilier cu textură neobișnuită, pereți de cărămidă sunt elemente care vor ieși în evidență și îți vor sublinia creativitatea.

3. Expune materialele de construcție

La origine, stilul industrial a apărut ca urmare a transformării vechilor fabrici în spații rezidențiale. Deseori, constructorii nu eliminau toate elementele industriale, ci le transformat într-un element stilistic. Poți lăsa la vedere materiale ca plăcile OSB, cărămida, cimentul, lemnul nefinisat, metalul nevopsit. În combinație cu mobilier și obiecte decorative moderne care să sublinieze intenționalitatea păstrării lor, materialele de construcție vizibile devin elemente care aduc un plus de caracter.

4. Alege electrocasnice robuste

Într-o bucătărie industrială nu-și au locul frigidere mici sau aparate cu design ornamentat sau unghiuri rotunjite. Funcționalitatea este elementul de bază, așa că alege electrocasnice cu linii drepte, în culori metalice sau specifice acestui stil: alb, gri, cărămiziu, negru. Cu cât sunt mai mari cu atât mai bine. Dimensiunile mari sunt comune în industrie. 

5. Folosește spații de depozitare deschise

Stilul industrial nu cunoaște ideea de ascundere. Dimpotrivă, cu cât ai acces mai ușor la unelte, cu atât mai bine. Instalează rafturi metalice sau din lemn nefinisat, dulapuri fără uși și panouri magnetice pentru obiectele din fier. Atârnă lucruri de cârlige și nu te complica cu prea multă mobilă.

6. Transformă oțelul inoxidabil în materialul de bază a bucătăriei

Oțelul inoxidabil este rezistent, practic și se potrivește perfect bucătăriei industriale. Folosește-l pentru a sublinia alegerea stilului și a stabili tonul principal. Obiectele din oțel pot fi de orice tip:

  • scaune;
  • mese și blaturi;
  • obiecte de iluminat;
  • rafturi și alte spații de depozitare;
  • unelte;
  • uși.

7. Nu te teme de culori intense

Deși bucătăriile industriale sunt în general spații austere cu o gramă cromatică compusă din culorile materialelor nefinisate alături de negru, alb și nuanțe de gri, este loc și pentru nuanțe intense. Acestea trebuie folosite ca accent și, în general, este bine să alegi doar una ori cel mult două. Alege culori primare ca roșu, albastru sau galben. Un mod creativ de a le folosi este pentru vopsirea picioarelor scaunelor, de exemplu. Un alt exemplu este montarea unor rafturi colorate, cu strălucire metalică. 

Amenajarea bucătăriei în stil industrial este mai puțin costisitoare în comparație cu alte stiluri și este practică. De asemenea, îți pune în evidență creativitatea și personalitatea. 
Adauga un comentariu